Jiří Rusnok o situaci v Národním divadle: Není možné, aby si zaměstnanci příspěvkové organizace kladli ultimáta

„Poslanci se budou rozhodovat mezi překlenovací stabilitou a pokračujícím chaosem,“ říká premiér Jiří Rusnok před středečním jednáním poslanců o důvěře jeho vládě v rozhovoru s Janem Pokorným. „Nabízíme profesionální správu centrální administrativy státu. Pokud to poslanci seriózně zváží, měli by naší vládě vyslovit důvěru.“

Ve studiu Radiožurnálu usedl Jiří Rusnok jen pár desítek hodin před tím, než se jeho vláda pokusí přesvědčit poslance, že si zaslouží jejich důvěru, ale zároveň i pouhých pár desítek hodin poté, co do křesla šéfa Národního divadla znovu usedl Jan Burian. Toho předtím odvolal ministr kultury Jiří Balvín.

Čtěte také

Vedení Národního divadla nyní volá po odvolání ministra kultury. Premiérův postoj však je v tomto bodě nekompromisní: „Pány umělce zklamu. Není možné, aby si zaměstnanci příspěvkové organizace kladli ultimáta. To bychom se mohli dočkat toho, že budou strojvedoucí volat po odvolání ministra dopravy!“

Zároveň však nijak neskrývá, že původní rozhodnutí Jiřího Balvína odvolat ředitele Národního divadla považuje za manažerskou chybu. „Pevně doufám, že se pan ministr poučil,“ říká.

Čtěte také

A pokud ne – co pak I na to se předsedy vlády zeptal Jan Pokorný. Padla však i řada dalších otázek. Chystá Rusnokův kabinet po odvolání šéfa Českých drah nějaké další velké změny? A proč vlastně přijal nabídku Miloše Zemana vést vládu?

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Rusnokem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autoři: jap , als
Spustit audio