První humanoidní mluvící robot ve vesmíru

5. srpen 2013

V neděli 4. srpna odstartovala k Mezinárodní kosmické stanici japonská nákladní automatická loď s označením HTV-4 (Kounotori 4). Na palubě kromě asi čtyř tun zásob a přístrojů veze kosmonautům i jakéhosi robotického mluvícího „kamaráda”, malého androida jménem Kiribo.

Malý robot vypadá jako dětská hračka, jako stvoření z japonského animovaného filmu či komiksu. Kirobo je slovo, které v japonštině kombinuje slova „naděje” a „robot”, mohli bychom jej tedy volně přeložit jako „robot naděje”. O malého robota se bude starat japonský astronaut Koichi Wakata, který na Mezinárodní kosmickou stanici přiletí v listopadu tohoto roku. Kirobovým úkolem bude komunikovat a konverzovat s ostatními členy posádky a také s dalším robotem, který zůstane na Zemi (ten má jméno Mirata). Kirobo je vysoký pouze 34 centimetrů a je pohybově adaptován na podmínky nulové gravitace, které na oběžné dráze vládnou. Rozumí mluvené řeči, detekuje různé emoce a zvládá rozpoznávání osob podle tváře.

Konstruktérem robotické hračky je robotik Tomotaka Takahashi z Tokijské univerzity, který na tomto úkolu spolupracoval s reklamní agenturou Dentsu a firmou Toyota Motor Corporation. Je jistě diskutabilní, jaký bude mít výprava malého robota Kirobo do kosmu přínos, ať už technologický či jiný. Jeho angažmá na Mezinárodní kosmické stanici můžeme chápat nejspíše jako jistý aspekt japonského hravého založení, které se projevuje například emotivními vlastnostmi robotů v kultuře animovaných filmů anime.

V neděli 4. srpna odstartovala k Mezinárodní kosmické stanici japonská nákladní automatická loď s označením HTV-4 (Kounotori 4)

Sám Takahashi chápe Kiroba jako prostředníka v komunikaci mezi lidmi a stroji, lidmi a internetem nebo mezi lidmi navzájem. Nejspíše se jeho výprava projeví ve zvýšeném zájmu japonských dětí o kosmonautiku, což jistě ani samo o sobě není zbytečné.

Zdroje: Phys.Org, Yahoo.com/Space.com

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio