Jan Bednář: Spojené státy uzavřely ambasády na Blízkém Východě

5. srpen 2013

„Je to nejvážnější hrozba, s jakou jsem se setkal v posledních několika letech,“ prohlásil v neděli v americké televizní stanici NBC republikánský senátor a přední člen senátního výboru pro zpravodajské služby Saxby Chambliss.

Podle jeho slov zachytila americká zpravodajská služba větší množství rozhovorů mezi osobami podezřelými z terorismu, z nichž vyplývá, že se připravuje velký teroristický útok. Komunikace mezi podezřelými podle Chamblisse „připomíná to, co jsme viděli před 11. zářím roku 2001.“
Spojené státy proto v neděli uzavřely celkem 21 svých ambasád a konzulátů v arabském světě. Několik z nich v pondělí znovu otevřelo, ale ostatní zůstanou uzavřeny po celý tento týden. Jedná se o Bahrajn, Burundi, Džibutsko, Egypt, Jemen, Jordánsko, Katar, Kuvajt, Libyi, Madagaskar, Mauricius, Omán, Rwandu, Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty a Súdán.

Americké ministerstvo zahraničí vydalo už minulý týden varování Američanům na cestách po celém světě. Vyzývá k ostražitosti a informuje, že teroristická síť al-Kajda plánuje útoky během srpna zvláště na Blízkém Východě a v Severní Africe.

Jiný americký kongresman, význačný člen výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby, demokrat Dutch Ruppersberger, řekl pro změnu v televizní stanici ABC: „Získali jsme informaci, že vysoce postavení lidé z al-Kajdy na Arabském poloostrově připravují velký útok.“ „Je dobrou zprávou, že jsme tuto informaci zachytili“ a že vláda přijala příslušná preventivní opatření.

Republikánský senátor Lindsey Graham podotkl v televizi CNN, že Obamova vláda se zřejmě poučila po loňském útoku v Benghází, kde teroristé zabili 11. září amerického velvyslance a další tři členy jeho doprovodu. „Benghází byl naprostý průšvih,“ prohlásil senátor Graham, neboť, jak řekl: „Dostali jsme zprávu o nebezpečí a nic jsme nepodnikli.“

Největší hrozba zřejmě pochází z Jemenu, kde je místní odnož al-Kajdy údajně zvláště nebezpečná. Svá velvyslanectví v Jemenu proto nyní uzavřely i Británie a Francie a některé další západní státy.

Stojí za to si povšimnout, že informace americké zpravodajské služby o chystaném teroristickém útoku v těchto dnech na Blízkém Východě pocházejí zjevně právě z té části elektronické špionáže, kterou údajně odhalil jako „nadměrnou a nepotřebnou“ její bývalý zaměstnanec Edward Snowden, tj. azylem v Moskvě. Možná jeho sympatizanti nakonec přijdou na to, že se mýlil.

autor: Jan Bednář
Spustit audio