Nemocnice v souladu s verdiktem ÚS přestaly nabízet nadstandardy

6. srpen 2013

Připlatit si za lepší nitrooční čočku, lehčí sádru i některá očkování už nemohou ani pacienti Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Její vedení se rozhodlo respektovat rozhodnutí Ústavního soudu, které nadstandardy zakazuje.

„V naší nemocnici respektujeme zákon, budeme dodržovat zákon, takže lehčí sádru pacient nedostane, protože to je nadstandard, který je zrušený.“

„Odstranili jsme také tuto informaci z našich internetových stránek, a naopak jsme na internetu zveřejnili informaci pro veřejnost a pacienty, že nadstandardy neposkytujeme," potvrzuje mluvčí krajské nemocnice ve Zlíně Karla Havlíková.

I jihomoravské nemocnice se vypořádávají s nařízením, které ruší možnost pacienta volit v některých případech takzvanou ekonomicky náročnější variantu. Zákaz nadstandardů vyšel ve Sbírce zákonů, a rozhodnutí Ústavního soudu tak nemocnice musí respektovat.

Většina zařízení na jihu Moravy na to reaguje tím, že nadstandardy přestala nabízet. Se žádostí například o odlehčenou sádru pro své dítě rodič nepochodí ani ve Fakultní nemocnici Brno.

„Dnes bude tento pacient odkázán pouze na standardní zdravotnický materiál, to znamená, že bude moci dostat pouze klasickou bílou sádru. V tuto chvíli nejsme schopni pacientovi v žádné variantě tuto ekonomicky náročnější variantu nabídnout,“ říká mluvčí fakultní nemocnice Anna Mrázová a doplňuje:

„Probíhají řekněme intenzivní jednání o tom, v jaké podobě by se tyto ekonomicky náročnější varianty - zdali vůbec - měly v českém zdravotnictví vyskytovat.“

Nadstandardy si tak nyní lidé mohou zaplatit jen v soukromých zařízeních, která nemají smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Tam si je ale pacienti zaplatí celé.

autoři: Andrea Kratinová , Martina Pelcová
Spustit audio