Festival Shorts at Mooonlight

6. srpen 2013

Shorts at Moonlight je název open air festivalu krátkých filmů, který se v těchto dnech koná v Německu už po jedenácté.

Gudrun Winter je zakladatelka Shorts at Mooonlight festivalu, jednoho z mála v regionu, který není organizován městskou správou a neslouží tudíž čistě komerčním účelům, jak to v těchto případech normálně bývá. Gudrun Winter vybírá zaslané filmy do užšího výběru. Tento rok si jich ve svém bytě v Hofheimu prohlédla přesně tisíc. Do programu bylo vybráno 57 titulů a smícháno tak, aby jejich témata pokryla všechny filmové žánry.

„Krátkometrážní filmy většinou točí velmi mladí režiséři, kteří ještě nemají v hlavě nůžky", říká Winter. „Není pro ně tak důležité, co by publikum chtělo vidět a co ne. Chtěji prostě natočit to, co jim leží na srdci za každou cenu," dodává. A to je přesně důvod, proč je festival vyhledáván: nekomerčnost, jistá dávka naivity a sem tam velká kinematografická překvapení. To vše tvoří spolu s vášní k filmům a idealismem mladých tvůrců skvělou atmosféru festivalu.

Programová struktura je dobře promyšlená. Každý večer se promítá kolem osmi filmů o délce od pěti do dvaceti minut. Prvním filmem je vždy komedie, takříkajíc pro naladění. Během celého festivalu se uděluje několik cen. O tom kdo je získá, rozhodují diváci.Shorts at Moonlight nabízí také několik tématických okruhů. Patří k nim Evergreens – filmy z minulých let, které se líbily. Letošním novým tématem je Mezi (Dazwischen) filmy turecko-německých režisérů. V něm patří bezesporu k favoritům komedie Galipa Yitanirse Babička (Großmutter), v které se turecká rodina pokouší propašovat přes celnici popel babičky do Německa. Dalším tématickým okruhem je S humorem okolo světa (Mit dem Humor um die Welt) – zde se opět zmíním o favoritovi Dustinu Reesovi a jeho filmu Ransom (Výkupné) – o dvou vyděračích, kteří se pohádají při formulování dopisu o výkupném. Je docela možné, že v budoucnu o některém filmu z tohoto festivalu ještě uslyšíme.

http://www.kurzfilmfestival.de/

autor: Eva Novak
Spustit audio