Na mexickém ostrově Cozumel se kultura mění, ale lidé zůstávají nad věcí

Když se řekne mexický Yucatán, většině se vybaví mayské památky nebo turistické letovisko Cancun. Pojďme ale znovu sjet z dálnice a odbočit z cest prošlapaných davy turistů. Najdeme místo, o kterém kdysi slavný španělský dobyvatel Hernando Cortés prohlásil: „Lidé jsou zde překvapivě vstřícní a milí.“ Svá slova pak potvrdil tím, že si na Cozumelu našel dlouholetou milenku. Cortésovo tvrzení platí i téměř 500 let od jeho vyslovení.

Bránou na ostrov Cozumel je městečko Playa del Carmen, které se nachází nějakých 70 kilometrů jižně od Cancunu, odkud vyjíždí každé dvě hodiny trajekt za 15 dolarů směrem na ostrov. Plavbu vám zpříjemní muzikanti na lodi.

Čtěte také

„Já tu roznáším pivo, vodu, vše, co si turisté řeknou,“ říká věčně usměvavý Ernesto, který jako rodák z ostrova Cozumel brázdí 20 kilometrů dlouhou cestu z Playa del Carmen už dobrých 11 let. Nejlepší možný objekt pro mé otázky na současnou platnost Cortésových slov o přívětivosti zdejších lidí.

Přátelští lidé, kteří se nepřestanou usmívat

„Ano, lidé na Cozumelu jsou velmi přátelští a věčně se smějí. Nejsou zde zlí lidé, možná i proto, že tu nejsou velká města. Je radost zde žít,“ říká mi Ernesto, mezitím co obšťastní turisty několika příděly tequily. Hned mi také prozradí svůj, jak on říká „neturistický“ tip na nejlepší místo na ostrově: „Siňor France. Vynikající podnik. Před kostelem u hlavní ulice!“

Místní školáci vyšli na pochod za mír

Nejpřátelštější jsou snad taxikáři. Každý by vás rád svezl snad i do pekla. Naštěstí jim cestu k mé peněžence brzy zastoupí někdo jiný.

Narážíme na průvod školáků oděných v bílých tričkách. Zabrali celou jednu ulici a tančí z jedné strany chodníku na druhou. „Jde o náš tradiční školní pochod za mír,“ říká mi učitelka této třídy.

Čtěte také

Zasloužilé učitelky jsou snad na první pohled všude na světě rozpoznatelné. Tato se ale na rozdíl od těch z našich zeměpisných šířek nepřestává usmívat a potvrzuje mi tak můj první dojem z Ernesta o obyvatelích ostrova Cozumel.

„Věci se mění,“ říkají v muzeu

Ani mi tak nevadí, že mě táhnoucí se had dětských těl odvlekl od mého původního nápadu na návštěvu místní nálevny a ze sevření mě vypustil až před místním muzeem, které právě prochází rekonstrukcí. U vchodu nás vítá historický skafandr potápěče a dává nám najevo, že jsme v jedné z nejlepších potápěčských destinací na světě.

Cozumel byl kdysi vyhledávanou pirátskou základnou

„Tato budova byla od roku 1930 hotelem. Máme zde čtyři místnosti o historii a přírodních bohatství ostrova a vše, co je spojeno s naší kulturou,“ říká mi ředitelka cozumelského muzea Cecilia Caryďo.

„Mnoho věcí se zde změnilo. Příliv turistů ze Států, Ruska nebo Japonska samozřejmě mění zvyky zdejších lidí jako všude jinde. Jejich oblékání, jídlo a podobně. Věci se mění…“ říká se záhadným úsměvem Cecilia.

Zapomeňte na pláže, korálový útes nebo na slavné mayské ruiny San Gervasio

Nejvyšší čas dostat se na severní pobřeží k mému hotelu, tak abych už zítra mohl začít objevovat všechny poklady tohoto kdysi pirátského sídla slavného Henryho Morgana.

Čtěte také

Už nyní mám ale pocit, že největším bohatstvím ostrova Cozumel není mayská historie nebo potápěči vyhledávaný korálový útes, ale jsou jím jeho lidé. Možná vám jejich vřelost také výrazně jako mně naruší původní plány. Vše, co ale děláte v jejich blízkosti, a je jedno, o co jde, je vlastně nesmírně příjemné.


Zvětšit mapu Cozumelu

autor: mij
Spustit audio