Ani jedna z mobilních bezpečnostních aplikací není 100% spolehlivá

7. srpen 2013

Bezpečnostní aplikace mobilních telefonů a výsledky jejich testů. Takové bylo téma pro Jiřího Hroudu z časopisu dTEST. Více se dozvíte v neautorizovaném a needitovaném přepisu zvukového záznamu vysílání.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači Dvojky Českého rozhlasu, už za hodinku se budeme toulat historií, budeme se toulat takovým 13., 14. stoletím s doktorem Vlastimilem Vondruškou, historikem a spisovatelem. Teď zrovna přišel pro něj na jekajaje@rozhlas.cz dotaz nebo mail: "Zdravím vás, musím se přiznat ke drogové závislosti na knihách pana Vondrušky. Je to opravdu pohoda při čtení, možná také i proto, že to bylo už tak dávno." Tak skvělý vypravěč pan doktor Vondruška už za hodinku. Teď ale velmi prozaicky a rovnýma nohama skočíme do Spotřebitelské poradny a budeme mluvit s panem Janem Hroudou o bezpečnostní aplikaci pro chytré telefony. Dobrý den, pěkně vítám.
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Dobrý den.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak možná bychom na začátku měli říct, k čemu taková aplikace je dobrá, k čemu pomůže?
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Tak bezpečnostní aplikace pro chytré telefony mají v podstatě dvě hlavní funkce. Tou první je pomoc při ztrátě či krádeži, to znamená, pokud nám je telefon zcizen nebo ho někde zapomeneme, tak tato aplikace nám umožní zjistit jeho polohu, a to buď pomocí příkazu zadaného přes internet nebo zasláním SMS zprávy a stejným způsobem můžeme ztráty telefonu zadat příkaz, aby byl vymazán jeho obsah nebo aby byl uzamknut, protože jak známo tak v chytrých telefonech běžně nosíme citlivá data, a ta samozřejmě mohou být zneužita. No, a pak je tady ta druhá funkce, to je v podstatě něco jako antivirový program, tedy ochrana před škodlivými aplikacemi.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, pokud se chcete pana Jana Hroudy na cokoli zeptat, co se týče bezpečnostních aplikací pro chytré telefony, můžete, vy to už znáte, do Spotřebitelské poradny je několik kanálů jak se s námi spojit. Ten jeden je mailový jejakaje@rozhlas.cz, další SMSkový R2 JEJAKAJE a text můžete poslat na 9077704 a také můžete telefonovat 221552525 nebo 2424 na konci. Mluvíme o bezpečnostních aplikacích pro chytré telefony.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ve Spotřebitelské poradně na Dvojce Českého rozhlasu mluvíme s panem Janem Hroudou z časopisu dTest o bezpečnostních aplikacích pro chytré telefony. Možná bychom měli povědět jak to funguje, když třeba uzamkneme ten telefon, je to bezpečné?
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
No, to je právě kuriózní, že spousta zámků těchto bezpečnostních aplikací není úplně spolehlivých, ale lze je obejít. Například u asi jedné třetiny aplikací se našim bezpečnostním expertům podařilo a podařilo se přesto, že telefon měl být zamčený, dostat se dovnitř a deaktivovat internetové připojení, nebo třeba vyvolat seznam posledních spuštěných programů, což může představovat určité byť asi poměrně malé bezpečnostní riziko, pokud třeba se telefon dostane do nesprávných rukou. V poslední době byly otevřené e-maily, kontakty nebo SMS zprávy. Takže v podstatě celkově lze říct, že jsme zjistili poměrně značné rozdíly v efektivitě jednotlivých produktů, na jedné straně byly poměrně kvalitní aplikace například vítěz testu McAfee, AVG, Avast, které jsou dokonce zdarma až po značně nekvalitní aplikace, které rozhodně nelze doporučit.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dají se stahovat tedy volně ty aplikace do těch telefonů nebo některé už jsou vybaveny vyloženě tedy tím programem?
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Co jsme asi měli říct na začátku, m jsme se zaměřili na aplikace pro telefony s operačním systémem Android, které v základě tyto bezpečnostní funkce nemají. Pokud jde o majitele iPhone, tak ti můžou být klidní. Za prvé mají funkce pro nalezení telefonu při ztrátě, vzdálené uzamčení a vymazání už v základu, akorát je třeba je aktivovat. A potom nebezpečí škodlivých programů pro produkty od Applu v podstatě nehrozí, protože je to uzavřený systém a vlastně Apple předtím než publikuje jakoukoli aplikaci, tak ji zevrubně prozkoumá na bezpečnostní i skuliny. Ale jinak pokud máte telefon s Androidem, tak tam je třeba tu aplikaci stáhnout, některé jsou placené, některé jsou zdarma a každopádně v naprosté většině případů i ty, které jsou placené, lze třeba po dobu dvou týdnů, jednoho měsíce používat zdarma, aby si to člověk osahal a až potom je třeba platit jednoroční licenci. Nicméně kvalitní produkty jsou zdarma, lze doporučit například ten AVG nebo Avast, nainstalovat si každému.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Připomínám telefonní čísla 221552525 nebo 2424 na konci. Mluvíme o bezpečnostních aplikacích pro chytré telefony. Milan napsal na jejakaje@rozhlas.cz dotaz: "Někde jsem četl," takto: "Mám méně chytrý telefon, někde jsem četl, že i ten je možné lokalizovat. Chtěl bych ho nechávat v autě jako hlídače, je to možné, je nutná nějaká aplikace," a má Nokii 6234. Já bych tedy nenechávala v autě nic.
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Tak bohužel to nedokážu konkrétně odpovědět. Myslím si, že nějaký způsobe určitě existuje, ale to bylo mimo rozsah našeho zkoumání, my jsme se skutečně zajímali pouze o chytré telefony.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A to zjištění polohy, to samozřejmě tady u těch telefonů?
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Pokud má telefon GPS, tak teoreticky možné samozřejmě je zjistit na dálku a možná se třeba i obrátit na operátora, který by taky teoreticky mohl zjistit polohu telefonu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Může se nám i telefon zavirovat?
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Tak, ne vyloženě úplně stejně jako je tomu u PC, neexistují zatím klasické viry, které v podstatě se připojují k už existujícím programům, ale zvlášť pro Android existuje řada škodlivých aplikací, které se tváří jako neškodná hra nebo nějaký užitečný nástroj, nicméně pokud si je stáhneme, tak začnou rozesílat třeba drahé prémiové SMSky, nebo umožní přístup do telefonu kriminálníkům, nebo začnou odesílat různá citlivá data a podobně. Takže to riziko nakažení chytrého telefonu u Androidu hrozí. Dokonce za uplynulý rok se zvýšilo o 614 %, ale stále není tak vysoké jako u PC a v podstatě není třeba propadat panice. Za prvé, první krok je nainstalovat si nějakou bezpečnostní aplikaci. Druhá věc je stahovat a nakupovat aplikace pouze v oficiálním obchodu Google play, případně v obchodech výrobců. Tam, přestože i tam určité malé riziko hrozí, tak není příliš veliké. ALe potom existuje celá řada až stovky obchodů třetích stran nebo dalších zdrojů odkud se dají získávat hry a aplikace pro chytré telefony. No, a těch už zločinci využívají snadněji k šíření aplikace. Ono v podstatě dnes je ten, dnes je tvorba škodlivých programů v podstatě regulérní byznys. Tam jde o to zasáhnout co nejvíc lidí a získat citlivá data, která lze potom zneužit nebo rozesílat ty prémiové SMSky, takže a právě využívají k tomu těchto obchodů třetích stran nebo jiných zdrojů.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, to je hrůza. Jaká je pomoc při ztrátě, mohli bychom si to povědět krok za krokem, co tedy počít, když se nám ztratí takový telefon?
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Tak, když se nám ztratí, úplný základ, ke kterému není třeba žádná aplikace, je prostě nastavit si zámek displaye, tedy ty jsou, to má každý telefon a tento základní zámek displaye je spolehlivější než řada zámků těch bezpečnostních aplikací, které lze obejít.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili kód, zadat kód.
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Mít zadané heslo. No a potom pokud se tedy telefon ztratí, tak pak některé aplikace umožní, že se přihlásíme na internetové stránky a tam si zadáme, tam vidíme na mapě, kde ten telefon je a pak už můžeme buď oslovit policii nebo se tam vydat. Pokud se telefon nepodaří najít, tak můžeme ho aspoň tedy zamknout, opět na internetových stránkách zadáme příkaz zamknout nebo vymazat a další možností je poslat SMSku na ten telefon se speciálním kódem. Některé aplikace umožní oba tyto způsoby, internet, SMS, některé jenom jeden z nich. Každý má své výhody, nevýhody.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, máme telefonát. Dobrý den, vítáme.
osoba
--------------------
Dobrý den, Kočišová, prosím vás, mně by ukraden v loňském roce iPhone, tak jsem udělala všechny ty operace, co říká pán. Poslala jsem na něj SMSku, kdyby ho někdo pouze našel. Tem mobil se vůbec neozval, ten iPhone nezafungovalo, to znamená zůstal pravděpodobně vypnutý a mně by zajímalo a poslechnu si to když tak potom v rozhlase, když ten člověk, jestli v té fázi, kdy ho zapíná, dokáže už nějaký hacker třeba ho přehrát a tím pádem se mi ten telefon nepřihlásil, protože vůbec ani nepřišla žádná hláška, žádná SMSka, tak jsem to samozřejmě smazala, jo, celý, celé to zařízení, aby alespoň ho nemohl používat, ale pravděpodobně ho stihli přehrát v té fázi, kdy ho zapli a pak už se mi neohlásil do toho mého e-clyde.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme za dotaz, díky.
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
No, to je problém, že žádná z těchto aplikací není úplně stoprocentně spolehlivá a samozřejmě může se stát, taky se může stát, zloději vymění SMSku nebo telefon nezapne, to všechno může zabránit tomu nalezení. Zároveň v podstatě každý telefon lze určitou kombinací stisku tlačítek v podstatě vyresetovat do takzvaného továrního nastavení a pak už také nic nepomůže. Pak v podstatě se celý jeho obsah vymaže a už ho asi nenajdeme, ale aspoň se tedy potom ten zloděj nedostane k jeho obsahu. Ono je třeba počítat s tím, že prostě když o telefon přijdete, takže ho nejpravděpodobněji už neuvidíte a tyhle ty aplikace jsou v podstatě taková jako pojistka, která tam, určitý procento pravděpodobnosti přidá, ale jako nic není stoprocentní a přinejhorším aspoň se pošle příkaz, aby se mobil vymazal a v případě, kdyby náhodou on ho potom někdy zapnul, tak ale nelze nic slíbit, no, bohužel.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na jejakaje@rozhlas.cz jsme dostali od Zuzany dotaz, respektive prosí o radu: "Minulý víkend byl mé kamarádce odcizen telefon HTC cca 5 tisíc korun, cena. Tento telefon byl po zakoupení odblokován tak přihlašování ať už do sítě facebook nebo na internet nevyžadovalo žádná hesla. Po odcizení byla vyjmuta SIM karta, ale telefon je nadále používán, což jsme zjistili přes facebook, na který se tato osoba pod jménem uživatele přihlásila. Prosím vás, pane Hroudo, je možné tento telefon najít, pokud tam nebyla nainstalována vyhledávací funkce?" Možná ještě vezmeme telefonát, aby volající nečekali, já pak připomenu tento mail. Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, Ostrava, Miltus. Prosím vás pěkně, když ten telefon se poškodí smáčením ve vodě, dal by se vysušit, zatím to nejde, děkuji.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme, díky, na slyšenou.
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Tak to jste z jiného soudku, ale rychlosti odpovíme. Tak pokud, testujeme i v dTestu mobilní telefony a testujeme jejich odolnost vůči zmoknutí a často se stává, že pokud ten telefon zmokne a dostane se, voda se dovnitř dostane, tak pokud se vysuší třeba 2, 3 dny po 2, 3 dnech se naprostá většina telefonů znovu zapne a znovu funguje, ale je třeba počkat a prostě vysoušet. Zvlášť pokud spadne přímo je ponořen, ta pak možná počkat déle ještě.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, kamarádce spadnul do bazénu a po týdnu začal fungovat.
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
No, ale jako nelze to zaručit, nelze zaručit, že pak jeho životnost bude taková jaká by byla, kdyby tam nespadl. Ale pokud se to stalo dřív než před týdnem, tak já bych ještě neztrácel naději.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná bychom se mohli vrátit k tomu mailu, je možné ten telefon najít HTC, psala posluchačka, pokud nebyla nainstalována vyhledávací funkce?
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Tak, pokud nebyla nainstalována tahle funkce předtím, tak to asi bude obtížnější, ale existuje, to bylo tedy mimo rámec toho našeho testu, ale vím, že existuje nějaká aplikace, teď si bohužel nevzpomenu jméno, ale pokud by potom paní napsala do chatu.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je tady na ní spojení, čili až půjdete na chat, tak ji můžete odpovědět.
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Já se potom podívám, já si teď nepamatuju jak se jmenuje, ale existuje nějaká aplikace, která se dá i po ukradení telefonu do něj na dálku v podstatě nějak dostat.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vpravit.
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Vpravit a teď ale si nejsem jistý, jestli bude fungovat, ale asi mělo by to fungovat možná i s vyměněnou SIM kartou. Ale uvidíme, pak se na to podíváme na chatu, ano.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ještě pokračuje ten dotaz. "Já mám telefon Samsung SII" nebo S dvě, "prosím vás, jakou aplikaci si mám do telefonu nainstalovat, abych ho v případě krádeže našla?"
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Tak to v podstatě kteroukoli z námi testovaných, jak už jsme zmínili, tak vítězem testu byl McAfee Antivirus & Security, nicméně za 750 korun ročně. Na druhém a třetím místě se pak umístil Avast Mobile Security & Antivirus a AVG AntiVirus Security Free, obě tyto aplikace jsou zdarma. Takže já bych doporučil buď ten McAfee, Avast nebo AVG. Byly tam potom i další poměrně kvalitní aplikace, například Bitdefender nebo Trend Micro, ale ty už jsou také placené.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, pane Hroudo, vy teď přejdete na chat, kde odpovíte na další dotazy. Čili web 2.rozhlas.cz pan Jan Hrouda z dTestu zůstává na chatu, můžete se ptát i dál. A já myslím, že bychom mohli uzavřít to dnešní povídání, zkrátka hlídat si mobilní telefony i všechno.
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Hlídat si a nastavit si zámek displaye, který aspoň zabrání tomu, aby se někdo dovnitř dostal snadno.
Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju mockrát, na shledanou, na slyšenou.
Jan HROUDA, časopis dTest
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.