V jižních Čechách začíná jazzový festival

8. srpen 2013

Letos opět dva dny v Českých Budějovicích na Piaristickém náměstí a jeden podvečer na Masarykově náměstí v Třeboni. Do jižních Čech se po roce vrací Jihočeský jazzový festival a láká na své hlavní hvězdy, zpěváka Joăo Boscu, Jazzanovu a The Souljazz Orchestra.

Jde o třetí ročník jazzového festivalu, který v jihočeské metropoli vznikl odštěpením od Bohemia Jazz Festu Rudyho Linky. Letos se koná 9. a 10. srpna v Českých Budějovicích a 14. srpna v Třeboni.

Lákadlem pátečního večera je Jazzanova, známá nu-jazzová formace z Berlína. Často se proměňující a rozvíjející seskupení působí na hudební scéně scéně od roku 1995. Ve své tvorbě mísí jazz, soul a funk s elektronikou. Na jihočeské půdě se představí kapela se speciálním hostem, detroitským soulovým zpěvákem Paulem Randolphem.



Příznivce latin-jazzu v sobotu 10. srpna potěší vystoupení brazilského kytaristy Joăo Bosca. „Jeho oddanost brazilské hudbě, postavená na melodii, rytmu, harmonii, slovech i zpěvu, je v jeho tvorbě nepřehlédnutelná celé dekády. Do Čech přiváží představit program nazvaný 40 years later, se kterým v loňském roce cestoval po celé Brazílii,“ říká dramaturg festivalu Jiří Grauer. Na Piaristickém náměstí vystoupí Bosco se čtyřčlennou doprovodnou kapelou od 20:30.



Zatímco českobudějovická část festivalu je tentokrát placená, vstup na koncerty v Třeboni (14. 8.) bude zdarma. Jako headliner zde vystoupí kanadští The Souljazz Orchestra se svým tanečním jazzem, který má velké množství příznivců nejen v Kanadě, ale také ve Francii. Kapela získala ocenění za kanadské album roku 2012.



Jihočeský jazzový festival 2013

9.8. České Budějovice - Piaristické nám. 18:30 Bobesh - smooth jazz, funky 20:00 Jazzanova Live feat. Paul Randolph (D/USA)

10.8. České Budějovice – Piaristické nám.17.30 Groovin´ High - Jazz´n´Swing´n´Groove19:00 Nové Robert Balzar Trio 20:30 Joăo Bosco Quintet (BRA) - latin jazz

14.8. Třeboň – Masarykovo nám.17:30 unOrganized Band 19:00 Take Four Point Five (A) - modern jazz20.30 The Souljazz Orchestra (CAN) - jazz, soul, afrobeat

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.