Na Slovensku je oproti tuzemsku levnější nafta, benzín je dražší

25. červenec 2013

Máme natankovat v tuzemsku, nebo je v zahraniční levnější benzín či nafta? Často přemýšlíme ekonomicky a propočítáváme, jak na plné nádrži ušetřit většinou desítky korun. Pavel Sedláček zajel na československou hranici do Starého Hrozenkova a také Drietomy a ceny pohonných hmot pro vás porovnal – nejprve na slovenské straně.

Už jsem na Slovensku. Asi 10 kilometrů od hranic je první benzínová čerpací stanice, obec Drietoma. Vidím mladšího řidiče v červeném tričku. „Vůbec nevím, jak vychází nafta v České republice a na Slovensku, já beru jenom tady,“ odpovídá řidič.

Čtěte také

„Je to levnější, jsem z Bratislavy a zatím jsem nenatrefil na levnější. Už tady tankuju podruhé. Ještě minulý týden byla cena 1,30 eur a dneska už 1,34 eur. Nafta je tady o něco levnější než v Česku,“ popisuje další z řidičů. Zatím jsem tady narazil na samé dieselové vozy. Ještě se podívám dovnitř za obsluhou. „Nesmíme podávat informace. Naše firma výslovně zakázala všechna média, kdybych vám něco řekla, přišla bych o práci.“ Takže obsluha má zakázáno cokoliv komentovat.

Ještě, než někdo přijede, tak se podívám na cenu. Natural 1,47 eur – to je při současném kurzu asi 38 korun 70 haléřů přibližně. Nafta vychází zhruba na 35,30 korun. „Momentálně jedu z Prahy a na dálnici to bylo drahé, ale na místních pumpách, například v okolí Prahy, stojí benzín okolo 35 korun.“ Slovenskou misi v obci Drietoma končím a za nějakých 10 kilometrů mě čeká hraniční přechod Starý Hrozenkov.

Čtěte také

Právě jsem dorazil na benzínovou čerpací stanici na hraničním přechodu Starý Hrozenkov a hned se podívám na ceny – litr Naturalu 37,60 a nafta 36,30. „Teď jedu na Slovensko a tankuju benzín. Ceny jsem si nezjišťovala, vždycky tankuju na poslední pumpě,“ říká česká řidička. Ještě se zeptám jednoho pána středních let, který tady tankuje. „Na Slovensko jsme jezdívali dvakrát do roka, teď jsme asi tři roky vynechali. Když jsme teď vyjížděli z Třebíče, dívali jsme se na internet, že na Slovensku je benzín dražší – asi za 39 korun, to je 1,5 eura, takže jsme dotankovali tady,“ popisuje český šofér.

Moje československá inspekce po benzínových čerpacích stanicích končí. Zjednodušeně řečeno – na Slovensku je levnější nafta zhruba o korunu než v Česku, ale u nás je zase levnější Natural až třeba o korunu padesát.

autor: pes
Spustit audio