Auta se rozjedou po nové silnici ze Stráže nad Nisou do liberecké Krásné Studánky

8. srpen 2013

Liberec bude mít ode dneška (8.8.) nový silniční obchvat. Vede ze Stráže nad Nisou do Krásné Studánky a zrychlí dopravu na Frýdlant a na polskou hranici v Habarticích.

Jde o silnici první třídy č.13, nájezd na ní je kousek za Libercem z rychlostní komunikace č.35. Na tento čtyřkilometrový úsek už netrpělivě čekali lidé v Krásné Studánce, přes kterou jezdí až 10 tisíc aut denně.

Domy jsou v Krásné Studánce mnohde jen pár metrů od krajnice - všude je hluk, bláto, na některých domech popraskaly zdi. Místní obyvatelé si stěžovali, že se dokončení stavby zdrželo. Zdržení způsobily problémy s přeložením velmi vysokého napětí na trase silnice.

Díky novému obchvatu se jízda do Frýdlantu zrychlí zhruba o 10 minut. To hraje významnou roli především při dojíždění do práce v Liberci. Na Frýdlantsku je totiž vysoká nezaměstnanost a hodně lidí si proto muselo najít práci v libereckých průmyslových zónách.

Samozřejmě by bylo lepší, kdyby nová silnice vedla až do Frýdlantu. To sice je v plánu, ale reálný termín dokončení je podle starosty Dana Ramzera z ODS nejdříve v roce 2022. Už se rýsuje i trasa - z Krásné Studánky by vedla nad Mníškem a Dětřichovem.

Pro Frýdlantsko by nová silnice znamenala zejména víc práce pro místní - právě kvůli špatným silnicím teď z výběžku spíše firmy odcházejí.

Spustit audio