ROP Severozápad může obnovit dotační program

12. srpen 2013

Obnovení dotačního programu Regionálního operačního programu Severozápad povolila Evropská komise. Pokud zastupitelstva Karlovarského a Ústeckého kraje na svých zasedáních 19. srpna schválí přijetí korekce, dojde k obnovení certifikace nových projektů i proplacení těch schválených.

Na nové výzvy bude ROP Severozápad mít k rozdělení od září 6,5 miliardy korun, v září by také regionální rady měly začít vyplácet peníze příjemcům, kterým je dluží. "Dopis, který dorazil z Evropské komise do České republiky, zjednodušeně říká, že můžeme spustit operační program," vysvětlil předseda Výboru Regionální rady Petr Navrátil.

Pokud nebude odvedeno 3,1 miliardy korun z ROP Severozápad do jiných operačních programů, jak předpokládala Nečasova vláda, bude mít ROP Severozápad na rozdělení příjemcům dotací do roku 2015 asi 6,5 miliardy korun.

Kraje ale musí uhradit korekce. Ústecký ve výši 598 milionů korun a Karlovarský ve výši 308 milionů. Peníze jim podle Petra Navrátila půjčí ministerstvo financí. Splácet ale musejí začít už letos, dluh umoří v roce 2020. "První splátka bude poloviční než další roky, pro Karlovarský kraj 21 milionů a pro Ústecký 38 milionů," řekl Navrátil.

Podle předběžné dohody by ministerstvo financí pak mělo certifikaci peněz na projekty obnovit do měsíce. Dohoda o obnovení programu počítá také s tím, že se ministerstvo pro místní rozvoj vzdá 140 milionů korun, které požadovalo jako náhradu škody.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio