V Chebu chtějí zpřístupnit věže v historickém centru

9. srpen 2013

Turistickou atraktivitu Chebu má zvýšit plánované zpřístupnění věží v historickém centru. Tyto plány souvisí s připravovaným turistickým okruhem historickým jádrem města Chebu.

Prohlédnout si město a v některých případech i jeho okolí z výšky by mělo být možné z Teufelovy věže v sousedství internátu Integrované střední školy v Křižovnické ulici, Černé a Mlýnské věže Chebského hradu, dvojice věží městských hradeb u klášterní zahrady i tří věžních dominant historického jádra - věží františkánského kostela, takzvané nové radnice, kde sídlí Galerie výtvarného umění, a kostela svatého Mikuláše.

„Již si necháváme zpracovat studii, která má říci, jaké úpravy bude v případě dosud nepřístupných věží třeba udělat. Předpokládáme, že náklady by se v jednotlivých případech měly pohybovat od desítek až po statisíce korun,“ řekl místostarosta Tomáš Linda. „Zpřístupnění věží souvisí s připravovaným turistickým okruhem historickým jádrem Chebu. Ten má nabízet několik různých variant, dalo by se říci vrstev, například nejvýznamnější historické památky, niky a kartuše, stavební slohy, botanika a právě i věže.“

Výchozím bodem turistického okruhu by mělo být centrální parkoviště v lokalitě pod náměstím. „Jednáme se společností Ahold, které patří volný pozemek u ulic Havlíčkova a Vodní nedaleko Kulturního centra Svoboda. Chtěli bychom ho získat a vybudovat zde nové parkoviště. Pokud by to nevyšlo, je další variantou parkoviště na Kasárním náměstí,“ upřesnil místostarosta Linda. „Stávající situace, kdy autobusy parkují ve spodní části Komenského ulice, není příliš šťastná. Je to místo, kde toho není moc k ukázání. Turisté odsud dojdou Sládkovou ulicí průchodem na náměstí objedou jej, podívají se na Špalíček, maximálně navštíví muzeum a do hodiny odjedou zpět. Do uliček v okolí náměstí se často ani nepodívají. Potvrzuje to třeba příklad Kamenné ulice. Dříve zde bývala řada zajímavých obchůdků a restaurací, ale jenom minimum jich vydrželo, protože tudy turisté zkrátka nechodí.“

Připravovaný turistický okruh by měl mít tuto podobu: Křižovnická ulice - Chebský hrad - Růžový kopeček - Hradební ulice - klášterní zahrada - klášter - Františkánské náměstí - Provaznická ulice - ulička Zavražděných - Židovská ulice - náměstí - kostel sv. Mikuláše – Kostelní schody - Kamenná ulice. Město připravuje i jeho speciální značení a zanesení do turistických materiálů.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio