Podmořské vulkány v Grónském moři a míč, který přežije pád atmosférou

10. srpen 2013

Okolí římského Kolosea bez automobilů, tajemný sarkofág s olověnou rakví pod parkovištěm v anglickém Leicesteru a čínský meteorit jako zlé znamení.

Mezi ostrovem Jan Mayen severně od Islandu a souostrovím Svalbard se na mořském dně táhne 1500 kilometrů dlouhý řetězec sopek. Podle norských vědců, kteří oblast nedávno zkoumali, jsou některé z vulkánů činné a spolu s horkými prameny tvoří unikátní ekosystém. Zároveň jsou zde bohaté zdroje železa, zinku a mědi. Otázka je, komu patří, zda by se k nim těžaři vůbec dostali a za jakou cenu – ať už z pohledu finančníka nebo ochránce přírody.

Antické památky v Římě, zejména Forum Romanum a Koloseum, by už neměly ohrožovat otřesy a škodliviny z výfuků desetitisíců aut. Římská radnice uzavřela pro veškerou dopravu frekventovanou silnici, která tyto památky těsně míjí. Výjimku má pouze hromadná doprava, taxíky a vozy záchranných složek. Nařízení má spoustu kritiků, kteří varují před dopravním chaosem. Poškozená budova Kolosea však přísnou ochranu skutečně potřebuje.

Pod parkovištěm ve středoanglickém Leicesteru, kde se loni našly ostatky krále Richarda III., posledního z rodu Yorků, bylo ukryto ještě jedno překvapení. Archeologové tam narazili na středověký kamenný sarkofág, ukrývající takřka nepoškozenou olověnou rakev. Použitý materiál napovídá, že uvnitř rakve budou ostatky nějaké významné osobnosti, pohřbené v kostele řádu františkánů, který na místě dnešního parkoviště kdysi stával.

Zařízení i-Ball pomáhá vědcům zpřesnit informace o tom, co se v atmosféře děje při rozpadu umělých těles

Japonský modul HTV 4, který se nedávno vydal k ISS, je další lodí, vybavenou zařízením i-Ball. Až se bude modul plný odpadků vracet, aby shořel v atmosféře, i-Ball s tepelným štítem „peklo“ přežije. Zaznamená teploty, zrychlení, úhlovou rychlost, pořídí snímky a pak přistane na padáku. Vědci si od něj slibují zpřesnění informací o tom, co se v atmosféře děje při rozpadu umělých těles, která se ne vždy chovají podle počítačových modelů.

Jednu z obcí prefektury Kizilsu v provincii Sin-ťiang na severozápadě Číny zasáhl 1. srpna v noci meteorit. Naštěstí trefil jen místní skládku, kde vyhloubil dva metry hluboký a tři metry široký kráter. Vesničany probudila exploze a třesk rozbitých skel, nikdo nebyl zraněn. Podle staré čínské tradice je pád meteoritu znamením, že panovník nedělá dobře svou práci a nebo předzvěstí zlé události zásadního významu – skandálu, úmrtí nebo zemětřesení.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 33/2013, 10. srpna.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio