O činnosti Společnosti Franze Kafky

11. srpen 2013

K nejslavnějším Pražanům patří bezesporu německy píšící židovský spisovatel Franz Kafka. Jeho jméno nese ve svém názvu i společnost, která vznikla již koncem roku 1989. Od té doby si vybudovala výjimečné postavení: jako jedna z mála neziskových, státem nepodporovaných kulturních institucí získala uznání jak v České republice, tak v zahraničí.

Hlavním cílem Společnosti Franze Kafky je oživit a rozvíjet tradice, z nichž vzešel unikátní fenomén tzv. pražské německé literatury. Společnost se snaží obnovit povědomí kulturní plurality, navozené staletým soužitím Čechů, Němců a Židů. K tomuto cíli směřují všechny aktivity Společnosti. Patří k nim především vzdělávací, informační a literární činnost, ale i akce výstavní – reprezentovala například Českou republiku na Expu 2010 v Šanghaji. K tradici již patří bienále Kafka-Borges pořádané střídavě v Praze a Buenos Aires.

Součástí Společnosti Franze Kafky je nakladatelství nesoucí jméno tohoto slavného spisovatele. Po dvacetisvazkové edici Spisů Karla Poláčka v něm bylo v roce 2007 dokončeno vydání kompletního, z němčiny přeloženého díla Franze Kafky ve 13 svazcích. Nakladatelství Franze Kafky ovšem publikuje i další knihy. Z jejich autorů za všechny jmenujme alespoň Maxe Broda, Milenu Jesenskou, Egona Hostovského, Josefa Jedličku, Arnošta Lustiga či Ruth Bondyovou.

Společnost Franze Kafky se přitom nespokojuje jen s vydavatelskou činností. Letos již podevatenácté vyhlásila studentskou literární soutěž, Cenu Maxe Broda, o nejlepší esej na dané aktuální téma. Soutěž podporuje Ministerstvo kultury a účastní se jí studenti z celé republiky.

Společnost Franze Kafky je též zřizovatelem jediné mezinárodní ceny za literaturu v České republice – Ceny Franze Kafky. Spolupořadatelem je hlavní město Praha a pod svou záštitu ji berou předsedové Senátu. O laureátovi hlasuje mezinárodní porota složená z renomovaných literárních historiků a kritiků. Letošním vítězem 13. ročníku se stal Amos Oz z Izraele, jemuž bude cena slavnostně předána koncem října. Před ním byli oceněni například spisovatelé Philip Roth a Ivan Klíma, Harold Pinter, Haruki Murakami, Arnošt Lustig, John Banville, Václav Havel či Peter Handke.

K významným projektům Kafkovy společnosti patří též realizace pomníku Franze Kafky. Socha Jaroslava Róny je umístěna v parku mezi Španělskou synagogou a kostelem Svatého Ducha. Stala se poutním místem a denně ji navštěvují stovky turistů.

Společnost Franze Kafky dnes sdružuje kolem 1000 členů z celého světa, mezi nimi i přední české a zahraniční umělce a badatele. Všechny společně spojuje vztah k dílu Franze Kafky a době, ve které žil. Společnost Franze Kafky sídlí v Praze 1, Široké ulici 15 v prostorách, které zrekonstruovala za pomoci evropských fondů a státu. Provozuje stylové knihkupectví se zázemím společenského sálu a dvou knihoven, je zde možno navštívit i knihovnu pro veřejnost či po předchozím objednání rekonstruovanou soukromou knihovnu Franze Kafky.

Autorka je ředitelkou Společnosti Franze Kafky

autor: Markéta Mališová
Spustit audio