Josip Kleczek: Toulky Vesmírem

10. srpen 2013

Nová kniha vynikajícího českého astronoma a popularizátora této vědy Josipa Kleczka je dárkem k jeho devadesátým narozeninám. A je to vynikající učebnice astronomie.

Nejde přitom „jen“ o knihu. Toulky Vesmírem jsou především dvě DVD s dvanácti ozvučenými videoprezentacemi na dvanáct základních témat – počínaje oblohou, Zemí, Měsícem a Sluncem a zamyšleními o vztahu vesmíru a člověka či existenci života ve vesmíru konče. Podle autora samotného jsou jeho Toulky Vesmírem především filozofickým pohledem na vesmír, který mimochodem (v rozporu s pravidly českého pravopisu) píše zásadně s velkým „V“ – protože Vesmír je zkrátka obrovský. Kromě filozofie jsou tu však i fakta. A je jich opravdu hodně.
Na Kleczkových Toulkách je vidět obrovský rozhled i erudice autora, který už má za sebou několik desítek popularizačních titulů, a je poznat, že jednou z jeho specialit jsou astronomické slovníky a encyklopedie – na každý problém dovede nahlížet z více úhlů a neopomene žádnou významnou souvislost. Na první pohled tu nechybí nic podstatného. Toulky Vesmírem jsou jakousi „zjednodušenou encyklopedií“ vesmíru, jeho zkoumání, poznávání a fungování, provázanou a pospojovanou četnými odkazy.

Každá kapitola v knize je v souladu s prezentacemi na DVD členěna na jednotlivé „snímky“, kde je nejprve modrou barvou uveden základní komentář, který můžete slyšet ve videoprezentaci, a pak následuje jeho rozšířená verze se spoustou dalších faktů a podrobností, často několikanásobně delší. Přestože je kniha v podstatě jen doprovodnou publikací k oběma DVD, může fungovat i samostatně – pokud se čtenář smíří s faktem, že je prakticky bez obrázků. Najde v ní také přehled zdrojů ke všem kapitolám, které mohou posloužit k dalšímu studiu a připojeny jsou i tabulky – např. vlastností terrestrických planet, významných meteorických rojů, měsíčních moří nebo všech souhvězdí.
Josip Kleczek je skutečný perfekcionista a tak bylo jeho snahou, aby publikované informace byly co nejaktuálnější. Text jeho DVD a doprovodné knihy, které vydalo nakladatelství AGA – Aldebaran Group of Astrophysics, reflektuje stav, jaký byl v březnu 2013. Astronomie je ovšem věda dynamická, a tak se od té doby ledacos změnilo – ale s tím nic nenadělá ani jediný dvojnásobný držitel ceny Littera Astronomica a nestor české astronomie Josip Kleczek, který se popularizaci svého oboru věnuje už od 50. let minulého století. Prý v tom hodlá pokračovat i nadále.

Toulky Vesmírem

Kleczek, Josip: Toulky Vesmírem. Praha: AGA (Aldebaran Group of Astrophysics), 2013. ISBN 978-80-904582-4-6.

autor: frv
Spustit audio