Je důležité jezdit „hlavou“, tvrdí biker Kristián Hynek

13. srpen 2013

Myslíte si, že sport musíte provozovat už od dětství, abyste se dostali na světovou úroveň? Mistr republiky v maratónu horských kol Kristián Hynek vás vyvede z omylu. Původně vystudoval FAMU, ale nakonec vyhrálo kolo. Proč? A jak s cyklistikou vlastně začal? Také na to se ho ptala moderátorka Lucie Výborná.

„Začal jsem závodit ve 21 letech,“ popisuje Kristián Hynek. Na kole sice jezdil už dlouho, ale většinou jen pro zábavu.

„Pak jsem odcestoval do Spojených států a dokonce se několik let nevěnoval sportu vůbec,“ vypravuje. Odtud si přivezl nové horské kolo. „Jak mi ježdění šlo, rostla i chuť a začal jsem víc trénovat,“ nastiňuje začátky s poloprofesionální cyklistikou.

Během studia FAMU už pravidelně trénoval, ale prý si nemyslel, že by se ježděním mohl živit nebo dokonce usilovat o medaile. „Přišlo mi fajn kombinovat studium se sportem. Byla to sice honička, ale pohltilo mě to,“ vzpomíná.

Čtěte také

Časem začala cyklistika hrát v jeho životě hlavní roli. „Od té doby se kolu věnuji na 100 %. A naštěstí se mi daří posouvat limity, dostávat se dál,“ dodává.

Kde nejčastěji trénuje? Rozhoduje v cyklistice spíš talent, nebo dřina? A proč si po nepovedeném závodě dá s radostí nějaké opravdu tučné jídlo? Také na tyto otázky odpovídal Kristián Hynek.

Záznam celého rozhovoru s Kristiánem Hynkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.