Jiří Kejval: Bojkot olympijských her? To považuji za největší zločin na sportovcích

Ruský parlament přijal zákon, který by měl postihovat osoby propagující „netradiční“ sexuální orientaci. A právě v Rusku se budou konat zimní olympijské hry. Jak se ke kontroverznímu zákonu postaví Český olympijský výbor? I na to odpověděl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Olympijské hry jsou řízeny olympijskou chartou,“ zdůrazňuje Jiří Kejval. Ta vychází z toho, že všichni lidé jsou si rovni, a to bez ohledu na vyznání, rasu nebo sexuální orientaci. „Doufám, že k diskriminaci nedojde,“ věří Jiří Kejval.

Čtěte také

„Existují země, ve kterých jsou hlasy proti homosexuálům daleko ostřejší, a také se tam konají sportovní podniky,“ připomíná s tím, že v Rusku jde o čistě politickou záležitost. Případný bojkot her proto nepřipadá v úvahu.

„To považuji za největší zločin na sportovcích. Nechtěl bych, aby se něco takového stalo,“ říká k tomu a zmiňuje olympijské hry v Pekingu, proti kterým zaznívala silná slova. „Doufám, že za 20 let si třeba řekneme, že olympiáda byla pro Čínu začátkem lepší doby,“ nastiňuje.

Jak Jiří Kejval reaguje na olympijské hry v Berlíně v roce 1936, které situaci v Německu nepomohly vyřešit? A co přesně měl upravovat připravovaný zákon o sportu? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovský.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: mav , šše
Spustit audio