Jihočeští vědci rozluštili záhadu egyptského Abúsírského rybníku

13. srpen 2013

Čeští egyptologové pozvali v roce 2005 jihočeské vědce do Abúsíru. Jejich úkolem bylo zjistit, na jakém principu fungovalo místní vodní hospodářství. Po pěti letech se jim konečně podařilo rozluštit záhadu Abúsírského rybníku.

Přijít na kloub tomu, jak tento vodním systém ve starověku fungoval, se snažil několik let vedoucí laboratoře archeobotaniky a paleoekologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Jaromír Beneš. V roce 2005 se proto z kraje rybníků vydal k rybníku Abúsírskému.

Přestože archeobotaniky v Egyptě zajímalo, jak říká Jaromír Beneš, jenom to bahýnko, podařil se jim další neuvěřitelný nález. Otázek okolo abúsírského vodního systému, které zůstávají nezodpovězeny, je stále mnoho. Současná politická situace v Egyptě neumožňuje bohužel jihočeským archeobotanikům další výzkum. Některá tajemství tak zůstanou i nadále neobjasněna.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.