Od Pradědu na Hanou: Šternberk - město hodin

14. srpen 2013

"Už je to hodně let, co jsem někde zahlédl reklamní poutač s nápisem: Navštivte Šternberk – město hodin. Tehdy jsem uposlechl a vydal se na šternberský hrad, kde jsem se docela pokochal expozicí všech možných i nemožných tikajících exponátů," říká autor další rozhlasové pohlednice, Mirek Kobza.

Od té doby uteklo hodně vody a Šternberk se změnil. Změnila se i muzejní expozice, ale změnilo se i označení. "Město hodin" se totiž Šternberku už dávno neříká.

Je možná docela zajímavé, že doba, kdy toto pojmenování město neslo, byla v jeho staletých dějinách vlastně jen okamžikem.

Šternberk byl totiž v minulosti spíše sídlem průmyslu textilního. Zdejší tkalcovny zaměstnávaly v 19. a na počátku 20. století tisíce dělníků nejen z města, ale i z širokého okolí.

Expozice času - hodinový stroj

Jenže krize a odbytové problémy postupně vedly k útlumu tohoto tradičního odvětví průmyslu, až zanikl zcela. Sociální problémy, které s tím souvisely, musel dokonce řešit stát, který sem přemístil státní tabákovou továrnu, jež zaměstnala stovky bývalých tkalců a dalších textiláků.

Všímáte si? O hodinách ani slovo. I když Mirek pátral, kde se dalo, o výrobě hodin ve Šternberku před II. světovou válkou nenašel ani čárku. To třeba v nedalekém Uničově již od 19. století působila hodinářská firma pana Rudolfa Thöndela, která vyrábělavěžní hodiny, jež na některých věžích najdeme dodnes.

Jak to tedy bylo s hodinami ve Šternberku a proč se mu říká "město hodin", zjistíte v našem vysílání v pátek 16. sprna.

autor: kbz
Spustit audio