Loket nesouhlasí s rušením místní průmyslovky, kraj chce studenty přesunout do Sokolova

15. srpen 2013

Loketská radnice se tvrdě ohradila proti záměru Karlovarského kraje zavřít místní Střední průmyslovou školu. Ten chce její studenty přesunout do Integrované školy v Sokolově. Podle vedení města jde o nesmyslný diktát ze strany vedení kraje, který má zachránit poloprázdnou sokolovskou školu, jejíž rekonstrukce stála skoro 400 milionů korun.

Na argumenty kraje, že v Lokti studují jen čtyři Lokeťané nebo že provoz průmyslovky ve výši půldruhého milionu je příliš drahý, radnice neslyší. Karlovarský kraj přednáší i jiné argumenty. Třeba, že loketská škola má nekvalitní kantory.

Město ale pedagogický sbor hájí. „Pracují zde odborníci například z řad inženýrů architektů, jen bez pedagogického vzdělání, " tvrdí loketský radní a krajský zastupitel Petr Zahradníček. „Loketská průmyslovka má přitom jedny z nejlepších maturitních výsledků v regionu, narozdíl od zmiňované ISŠTE," dodává Zahradníček.

Místostarosta Rudolf Flaška, který v minulých letech na škole také vyučoval, navíc zdůrazňuje potenciál, který má. „Loket je historické město, je tu památková zóna, je tu hrad, ze kterého se ovládalo v minulosti velké území. Takže nejenom, že do takového města škola patří, ale nabízí se třeba i rozšíření studijních oborů v oblasti památkové péče," popisuje další možný rozvoj loketské střední místostarosta Flaška.

V rámci regulace středních škol chce Karlovarský kraj rušit třeba také gymnázium v Chodově nebo Střední odbornou školu v Nejdku. Tady přitom funguje dlouholetá spolupráce místních studentů s firmou Witte, která v Nejdku sídlí a poskytuje praxi i zaměstnání řadě absolventů.

Vedení Karlovarského kraje se netají tím, že potřebuje naplnit Integrovanou střední školu v Sokolově. Její přestavba stála skoro 400 milionů korun a její kapacita 1 200 studentů je obsazena z poloviny. Školy i města mají čas s krajem diskutovat do podzimu. Krajská rada bude definitivní návrh projednávat v listopadu. V prosinci jej chce předložit zastupitelům.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio