Radek Šnábl: Od začátku jsem věděl, že mé soužití s Janem Fischerem bude obtížné

Ministr financí v demisi Jan Fischer se postaral o rozruch. Z funkce totiž odvolal vedoucího oddělení mezinárodní ochrany investic Radka Šnábla. Ohrozil zájmy státu, když odstranil z ministerstva člověka zodpovědného za vedení arbitráží a v poslední době i za kauzy solárního byznysu? Nebo se zbavil nekompetentního zaměstnance, který postrádá dostatečné vzdělání?

Ministr financí v demisi Jan Fischer odvolal z funkce vedoucího oddělení mezinárodní ochrany investic Radka Šnábla. Zadal také interní šetření fungování oddělení, které Šnábl vedl. Na starosti měl řešení miliardových arbitráží proti České republice a patřil ke spolupracovníkům exministra Miroslava Kalouska.

Čtěte také

„Od chvíle, kdy byl jmenován Jan Fischer, jsem tušil, že naše soužití bude krajně obtížné,“ říká odvolaný Radek Šnábl v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou. „Ministerstvo financí je vážená instituce a okolnosti, které provázely jeho nástup, vyvolávaly vlnu negativních emocí na celém ministerstvu,“ připomíná likvidaci dluhů z prezidentské kampaně.

Jedním z argumentů Jana Fischera pro odvolání Radka Šnábla bylo údajné chybějící vysokoškolské vzdělání. Vzdělání mi nechybělo, jen jsem ho nedoložil, brání se Radek Šnábl. Proč tak tedy neučinil? A jak jeho odvolání ohrozí solární byznys? I to v rozhovoru zaznělo.

Záznam celého rozhovoru s Radkem Šnáblem si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: als , ves
Spustit audio