Hip Hop Kemp: Poctivá práce, žádný hype

20. srpen 2013

Nejlepší časy Hip Hop Kempu už pravděpodobně odzvonily, to ale neznamená, že by měl tenhle festival pozvolna usnout. A naštěstí to taky nedělá. Jeho line-up je směsicí zaběhlých jmen české scény, kapel, které už mají nálepku old school, alternativních jmen i interpretů, kteří jsou aktuálně největšími hybateli scény. Program vypadá sympaticky pestře.

Největším posunem v české sekci programu je absence dvou jmen, která nevynechala jediný ročník a která stála u zrodu české scény. Wich tentokrát nedorazí s parťákem Indym, ale postaví se za Ektora a podobně Vladimir 518 nechá zbytek PSH doma a vystoupí s živou kapelou. V československé sekci jinak ale vše při starém – Tafrob, Kontrafakt, Pio Squad nebo Prago Union a pár dalších. Na pódium se ovšem při středeční warm-up party taky prosekal miláček YouTube, hradecký Johny Machette a v sobotu večer bude z mladých na scéně doplňovat Paulie Garand.

Vzpomínáte na trochu stupidní mánii videí k tracku Harlem Shake? Trochu se bojím, jak to bude vypadat ve čtvrtek večer v jednom z hangárů, kde Baauer, autor songu, bude vystupovat. „Předskokany“ mu bude dělat vyklidněná dvojice alternativního rapu Shabazz Palaces.

02895908.jpeg

No a pak tu máme škatulku old school. De La Soul snad ani nešlo při jejich několika vystoupeních v České republice minout. A i když nepřekvapí ani neohromí svým loni vydaným albem, příjemně potěší. Do kuchyně historie rapu nahlédneme taky s kapelou Lords of the Underground, která už v roce 99 hlásila zmrtvýchvstání, ale nějak to nevyšlo a poslední desku vydala v roce 2007. Třešničkou na dortu je pak velký táta Big Daddy Kane, který učil rapovat třeba Jay-Zho.

02449207.jpeg

Co si budeme povídat, pro ty, co stále dokola nebědují, že za Run DMC bylo líp, je číslem jedna letošního Kempu Kendrick Lamar, který svým loňským albem Good Kid, M.A.A.D City všechny nářky po starých časech nekompromisně zamázl. Podobně jako producent EL-P, který sice stojí mírně v ústraní velkých reflektorů, ale se špičkovou muzikou, která jde s dobou, tam stojí už víc než 10 let.

Takže klapka. Hip Hop Kemp podvanácté. Ve čtvrtek. Musím přiznat, že vypadá slibně. Žádný zbytečný hype, poctivá práce a příjemný line-up, ve kterém se každý najde.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio