Lze v Česku vypěstovat kiwi?

23. srpen 2013
Rada pro tento den

Kiwi, plod aktinidie čínské, je oblíbené ovoce typické zelenou dužinou a vysokým obsahem vitaminu C.

Kiwi lze vypěstovat i v tuzemském klimatu, nikoli však na aktinidii čínské
Ta je teplomilná a české zimy ji nesvědčí. V České republice lze pěstovat aktinidii kolomiktu (Actinidia kolomikta), která má sice plody mnohem drobnější, ale zato jich mívá velké množství. Jsou sladké, šťavnaté i velmi aromatické a mnozí tvrdí, že chutnají lépe než kiwi z obchodu. Z dalších druhů lze jmenovat aktinidii význačnou (A. arguta), která má plůdky o něco větší a lehce kyselejší, nebo jí podobnou aktinidii černoprašnou (A. melanandra).

Co nabízejí naše zahradnictví?
V současné době některá zahradnictví nabízejí i druh Actinidia delicioca Jenny, který by měl mít velmi chutné plody a téměř tak velké jako aktinidie čínská. Tento druh je samosprašný, takže není třeba vysazovat samčí a samičí rostliny. Klíčem k úspěchu je však dobře zvolené stanoviště. Aktinidii se daří zejména v teplých oblastech, vybíráme tedy pro ni místa, která jsou chráněná před silným větrem. Půda by měla být záhřevná, spíše písčitá a dobře propustná, stanoviště je nejlepší slunečné s tím, že rostlina snese i úpal.

Drobnoplodé aktinidie
Ty mají oproti aktinidii čínské výhodu v tom, že nevyžadují zdlouhavou probírku plodů ani speciální řez. Na zahradě drobnou aktinidii můžeme velmi dobře uplatnit i jako okrasnou rostlinu na pergole, altánu nebo na drátěné konstrukci na zdi domu. Ostatně kromě užitku rostlina slibuje také okrasu; zajímavá je zejména aktinidie kolomikta, která má dekorativní, výrazně bíle panašované listy. Aktinidii je možné pěstovat i ve velkém skleníku, kde roste ještě bujněji a vydatněji než na zahradě.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.