Válečné zatemňování - 1938 a poslední archivovaný pořad před 21. srpnem 1968

20. srpen 2013

Říká se, že život tropí hlouposti a platí to i životě zachyceném na nahrávkách rozhlasového archivu. V případě dnešního dne se vedle sebe sešly dva snímky, které spolu nemají kromě data 20. srpen nic společného – navíc ty dvacáté srpny dělí od sebe rovných třicet let.

A přece mezi těmi záběry přeskakuje jiskra. Oba reflektují důležité dějinné momenty naší historie, oba v premiéře zazněly takříkajíc v předvečer. A oba jsou tak trochu o tomtéž. Mohly by mít společný nadpis ZATEMNĚNÍ. V prvním případě to platí doslova, v tom druhém přeneseně.

O zatemnění válečném hovořil nejmenovaný redaktor našeho rozhlasu s nejmenovaným důstojníkem 20. srpna 1938, v době, kdy se Československo odhodlaně chystalo na válku.

O zatemnění – svého druhu – by se dalo mluvit i v případě nahrávky z 20. srpna 1968. Poslední archivovaný pořad z doby před vpádem vojsk pěti států je právě z tohoto dne. Jde o besedu Klubu angažovaného myšlení, kde se v citacích z dopisů posluchačů objevuje ještě spousta naděje na proměnu společenského a politického klimatu u nás. Za 24 hodiny naděje zmizí pod pásy tanků.

Při bližším zkoumání magnetofonového pásu s tímto pořadem se dá zjistit, že datum 20. srpna je tu uvedeno nikoli jako datum premiéry, ale jako datum natočení. A protože není pravděpodobné, že by se pořad vysílal v den, kdy se natočil, je docela dobře možné, že se toto vydání Klubu angažovaného myšlení do éteru už vůbec nedostalo.

Spustit audio