Nenechte se v zahraničí nalákat na menu pro turisty, radí Pavel Maurer

24. srpen 2013
Glosa Pavla Maurera

Když v zahraničí narazíte na příliš zdvořilý personál ovládající několik světových jazyků a placené naháněče před restaurací, něco je špatně. Jak si poradit s výběrem restaurace v zahraničí? Přečtěte si, co vám radí Pavel Maurer.

Všichni společně nenávidíme jednu věc – když nás v restauraci někdo napálí! Jelikož je ještě stále doba dovolených a prázdnin, velmi často se nám právě tohle stává v zahraničí. Většinou totiž neumíme místní jazyk, neznáme lokální zvyklosti a nevnímáme diametrální rozdíly v jídle pro místní obyvatele a takzvaném menu pro turisty.

Mnohdy se tak ocitáme ve „vyfešákovaných“ pastích, ve kterých nám usměvaví restauratéři nabízejí nejhorší jídlo za nejvyšší ceny a v úpravě, že by to domácí obyvatel nedal ani svému psovi. Neplatí to samozřejmě vždy o každé zemi, ale rád se s vámi podělím alespoň o několik malých rad, na co si dát pozor.

Čtěte také

Pokud se pohybuji v přímořských oblastech, jsou pro mne vždy podezřelé podniky, kde se jídelní lístek skládá z fotografií pokrmů. Také mě příliš neokouzlují podniky s širokou nabídkou delikates „od Bacha po Vlacha“. Ti většinou neumí pořádně vůbec nic.

Ryby si dávám v restauracích situovaných poblíž moře, maso zase raději ve vnitrozemí. Ryby si nechávám vždy přinést ukázat. Pokud je personál až příliš zdvořilý, umí hovořit mnoha světovými jazyky a placení naháněči mě lákají už z ulice, jsem ve střehu.

Restaurace, co vypadají poměrně omšele a o jejichž zeď se opírají oprýskané bicykly nebo zaprášené skútry místních? Tam je to většinou sázka na jistotu. Jejich menu jsou krátká, většinou psaná nebo prezentovaná pouze v dialektu, mají zavírací hodiny v době siesty, jedná se o rodinné podniky a k turistům se tu chovají slušně, ne však podlézavě.

Čtěte také

Vybírat à la carte je pro našince spíše nebezpečné. Mnohem jistější je zeptat se na denní nabídku, co mají na sporáku čerstvě uvařeno, jaké je denní meníčko.

Pokud nerozumíte lokálním popisům jídla, požádejte, ať vám jej přímo ukážou. Pokud jsou dobří kuchaři, nestydí se vás zavést do kuchyně a hrdě předvést, jak jídlo připravují.

Věřte své intuici. Nenechte se okouzlit krásným interiérem a přitažlivými servírkami. Důležitější je casting neboli váš osobní konkurz na rybu a prase, ne na design personálu a restaurace.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio