Kateřina Procházková: Proces s funkcionářem Po Si-lajem

23. srpen 2013

V Číně dnes vrcholí proces s kdysi vlivným politikem Po Si-lajem. Mužem, který mohl vládnout spolu s dalšími osmi členy Nejvyššího výboru politbyra nejlidnatější zemi světa.

Těžko říct, zda ho do propasti stáhlo to, že se snažil utajit vraždu britského obchodníka, kterou zosnovala jeho žena Ku Kchaj-laj. Mimochodem přesně před rokem za ni byla odsouzena k podmíněnému trestu smrti. Nebo to, že o vraždě a pokusu ji utajit věděli jako první cizinci. Americké diplomaty o trestných činech prominentní rodiny totiž informoval místní policejní prezident.

Po Si-lajův pád ale nejspíše urychlilo také to, že byl přespříliš oblíben a zvykl si na úspěch. Nekompromisně šel za svými cíly a plány.

Když tohoto kdysi suverénního muže vidím v soudní síni, napadá mě souvislost s jiným českým politikem. Mužem, který si zvykl na úspěch a slávu. Šéfoval, stejně jako Po Si-laj kraji. Úplatky si skladoval také doma, nikoliv ale v sejfu jako Po, ale v krabici. Byla to asi o polovinu menší suma a do krabice se tak lehce vlezla. Třicet milionů versus šedesát.

Po té, co česká policie obviněného zatkla, čekal více než rok na soud. V Číně to soudcům trvalo dva a půl roku. Oba muži tvrdí, že jsou nevinní. Svědky jsou v obou kauzách obchodní partneři i krásné ženy. Oba případy jsou si hodně podobné.

Co je ale odlišuje? Po Si-laje začala policie vyšetřovat, až když se o kauze dozvěděli Američané a začali na čínské úřady tlačit, ať vraždu Brita prošetří a s tím došlo i na prověřování majetkových poměrů čínské politické star. Českého politika policie vyšetřovala bez udání. Z čehož bychom mohli vyvodit, že Po Si-lajovo zatčení bylo výsledkem mezinárodního skandálu a lidské tragédie, tedy smrti člověka. U nás policie začala řešit případné selhání dříve. Mohli bychom se tedy domnívat, že jsme na tom lépe nežli v Číně.

Rozhodující ale bude trest.

S největší pravděpodobností rozsudek padne v Číně do několika týdnů a Po Si-laj zřejmě spravedlnosti nevyhne. Hovoří se o trestu smrti nebo o doživotí. V případě českého politika a hejtmana je jeho pobyt ve vězení odhadován na dvanáct let.

S korupcí a úplatkářstvím se v Zemi středu ve srovnání s námi, tedy nemazlí.

A tak mě napadá, že ať už jde o manipulaci, politické procesy nebo o boj s korupcí, v Číně budou nejspíše důslednější…

autor: kpr
Spustit audio