Po prázdninách zřejmě začne Ústecký kraj na svém webu zveřejňovat záznamy jednání zastupitelstva

26. srpen 2013

Radní Ústeckého kraje navrhnou zastupitelům, aby se z jejich jednání pořizoval videozáznam, který pak bude na webu krajského úřadu. Dosud tohle vedení kraje odmítalo s odkazem na stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Úřad pro ochranu osobních údajů vydal podrobné stanovisko k těmto záznamům. Náměstek hejtmana Stanislav Rybák z KSČM říká, že jde o změnu přístupu úřadu, ale až tak to není, protože například Liberecký kraj záznamy z jednání zastupitelů zveřejňuje už od konce loňského roku.

Dosavadní stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů nebylo jednoznačné, poukazovalo na nutnou změnu legislativy a radní argumentovali právním rozborem, který zveřejnění záznamů nedoporučoval. V červnu ale úřad stanovisko zpřesnil a není tedy možný jiný výklad.

V praxi by to tedy mělo fungovat tak, že na začátku jednání předsedající upozorní na pořizování záznamu, který pak bude na webu kraje 5 let.

Záznam bude bez osobních údajů - tzn. když bude například kraj prodávat nějakou budovu a zazní tam jméno zájemce, jeho adresa apod., tak toto bude v záznamu vystřiženo. Stejně tak může o vystřižení požádat občan, který na jednání vystoupí se svým příspěvkem.

To, že by chtěl být ze zápisu vystřižen i nějaký zastupitel se nepředpokládá, protože jde o záležitosti veřejné správy, i když například zastupitelka za ČSSD Dagmar Waicová se už dříve ohradila proti tomu, aby byla na záznamu, který pořizoval její kolega Jaroslav Achab Haidler z hnutí PRO Kraj a také části záznamu zveřejňoval na internetu.

Záznamy ze zasedání by mohly být dostupné veřejnosti teoreticky od září - 4. totiž budou zastupitelé jednat a ustanovení o záznamech a jejich zveřejňování je součástí jednacího řádu. Pokud tedy schválí v tomto smyslu změnu jednacího řádu, začne to platit okamžitě.

autor: hau
Spustit audio