Jak se čistí Zeď nářků

1. září 2013

Blíží se židovský Nový rok a v Jeruzalémě se s ním pojí jedna nepříliš známá, ale důležitá událost – je třeba vyčistit Zeď nářků, nejposvátnější místo judaismu, které bude doslova obleženo věřícími.

Ve čtvrtek 5. září začíná nový židovský rok 5774 – Roš hašana – a s ním nejvýznamnější svátky v roce, takzvané Vysoké svátky. Desetitisíce židů se přijdou pomodlit na nejposvátnější místo judaismu, ke Zdi nářků v Jeruzalémě. Mnozí také přinesou papírek se svým nejtajnějším přáním, který pak vsunou mezi více než dva tisíce let staré kameny. To však dělají po celý rok miliony židů i nežidů – někteří kvůli tomu přijíždějí ze zahraničí, jiní posílají e-maily správě Zdi a ta je vytiskne a vloží do štěrbiny za ně.

Škvíry mezi kamennými kvádry jsou tak plné útržků papíru, a před Roš hašana – stejně jako před jarním svátkem Pesach – se proto Zeď musí pečlivě vyčistit, ale také zkontrolovat kameny, jestli neohrožují věřící.

Zeď nářků v Jeruzalémě

Jelikož Zeď je vysoká 19 metrů, musí se bezpečnostní prohlídka a čištění kamenů od nečistoty provádět z jeřábu. To vše se děje za přítomnosti modlících se lidí a pod dozorem speciálního rabína Západní zdi, jak se Zdi nářků říká v hebrejštině.

Přání se ale nesmějí vyhodit a nikdo je také nesmí číst. Nasypou se do pytlů a pak se pohřbí na Olivové hoře.

Před šábesem u Zdi nářků

Zeď nářků je pozůstatkem opevnění Chrámové hory z doby krále Heroda Velikého, který okolo roku 19 př. n. l. zvelebil a rozšířil Druhý židovský chrám. Ten byl vybudován v roce 516 př. n. l. na místě Prvního Šalomounova chrámu z 10. století př. n. l., který v roce 586 př. n. l. zničili Babyloňané.

Druhý chrám v roce 70 n. l. srovnali se zemí Římané, kteří některé obří balvany shazovali z hory dolů k úpatí Zdi, jak může dodnes vidět návštěvník Archeologického parku. Její část, která je vyhrazena modlitbám, je 57 metrů dlouhá, ale celkem měří 488 metrů. Většina se skrývá v zástavbě domů v Muslimské čtvrti. Velký kus je však vidět pod zemí v tunelu, který mohou navštívit i turisté. Kamenné kvádry ve Zdi váží dvě až osm tun a v tunelu lze spatřit i jeden o váze 520 tun.

Modlitba u Zdi nářků za každého počasí
autor: gzb
Spustit audio