Petr Koliha chce děti vzdělávat a odehnat od televize

30. srpen 2013

Poslední srpnový den spouští Česká televize dětský kanál Déčko.

Nabídne hrané a animované filmy a pohádky, zábavné vzdělávání, pravidelné magazíny, soutěžní a zábavní pořady, denní zprávy či pořady o sportu.
Více informací přidal v pořadu „Je jaká je“ výkonný ředitel Petr Koliha, který sbíral zkušenosti jako filmový, televizní a divadelní režisér i umělecký ředitel Filmového festivalu Zlín.

Dozvěděli jsme se o zajímavostech kolem vzniku dětského televizního programu, o tom, jak náročný je dětský divák a jaké pořady dnes nejčastěji vyhledává.

Pátý a šestý televizní program spouští Česká televize již tuto sobotu. Bude se jednat o stanice Déčko, Art a právě za prvním jmenovaným stojí výkonný ředitel stanice P. Koliha. Nejen on vnímá událost jako historicky významnou, a právě proto je také připraven obsáhlý, doprovodný program v Praze na Pankráci: „Začínáme v 10 hodin ráno a končíme v 6 večer. Bude to velká akce. Na místě nalezneme televizní stánky a představíme všechny nové pořady, herce a moderátory. Bude možnost se seznámit se všemi, kteří připravují tématický okruh.“

děti na kole

Česká televize má velmi dlouhou tradici v dětském vysílání. Určitě všichni známe populární pásma jako Kouzelná školka, Studio kamarád nebo Večerníček. Právě k těmto zmíněným přibude neuvěřitelných 12 hodin zcela nových pořadů: „Klasické, dětské vysílání České televize proběhlo mírnou inovaci. Trochu jsme všechno oprášili a přidali k tomu to nejlepší, co je aktuálně ve světě k nalezení.“ Právě na rozmanitost programové skladby „dohlížel“ i ředitel dětského vysílání anglické CBBC, který prý neplýtval chválou.

K zajímavému rozhovoru, ale také k dalším oblíbeným rubrikám vás zve Stáňa Lekešová.

Více v přiloženém záznamu na začátku článku...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.