Za to, že Bible kralická vznikla v Kralicích, může ženská

2. září 2013

Bible kralická byla vůbec prvním českým překladem Písma, který vycházel z původních biblických jazyků. „Připomeneme si poslední vydání Bible kralické z roku 1613, ona ta původní šestidílka vyšla o něco dříve,“ upřesnil pondělní host Tandemu Tamary Peckové ing. Emil Dračka.

Letos je to 400 let, co byla Bible tajně vytištěna právě v Kralicích nad Oslavou. Při příležitosti významného výročí 400 let Bible kralické se konají ve dnech 13.-15. 9. 2013 oslavy v Kralicích nad Oslavou, kde Bible vznikala.

„Doufám, že se všechno podaří, i když je tam mnoho partnerů. Jsou tam Česká evangelická církev, České studny, Slezská evangelická církev. Když se dívám na to nasazení některých, co jsou schopni pro to udělat, co jsou schopni zajistit, tak doufám, že to dobře dopadne. Snad jediné, co nás může zaskočit, je počasí. Snad má svatý Petr v notýsku napsáno: Česko třikrát denně splachovat a Kralice nechat být,“ směje se ing. Emil Dračka.

Emil Dračka je velký patriot. O Bibli kralické hovoří s úctou a tu a tam se mu derou slzy do očí.

„Když se na tu knihu podíváte a pominete vliv literární, kdy měla vliv na spisovnou češtinu na spisovnou slovenštinu. I když vědci se přou, jakýže ten vliv byl, zda neměla větší vliv veleslavínská čeština, která byla přístupnější. Protože marná sláva, ta kniha byla stejně drahá jako je dnes. Buď jste si pořídili jeden výtisk Bible nebo 80 ovcí. Podívejte se na řemeslné zpracování. Kralice jsou významné nejen z toho pohledu Bible jako takové, ale z hlediska světového nálezu typografického materiálu, kdy se u nás zachovalo zhruba 4 000 literek. Francouzi jsou pyšní na 300 literek, my jich máme čtyři tisíce.“

Za vším hledej ženu.

Pokud by původní majitel kralického panství Jindřich Kralický z Kralic neprodal své sídlo Janu ze Žerotína kvůli nevěře své manželky, vůbec nevíme, zda by se bratrská tiskárna stěhovala právě do Kralic. „Jindřich často jezdil na služební cesty a sídlo svěřil správci Hodickému z Hodic. Ten se o sídlo staral se vším všudy, tedy i o jeho ženu. Když to Jindřich zjistil, Hodického z Hodic nechal v Brně rozčtvrtit, manželku nechal zazdít na tvrzi a sídlo prodal svému synovci Žerotínovi a ten tam nechal umístit bratrský sbor. Takže za to, že je Bible v Kralicích, za to může ženská,“ směje se Emil Dračka.

Oslavy vypuknou 13.září. Podrobný program a další informace naleznete na internetových stránkách www.bible-kralicka.cz.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio