Den s nenormalizovatelným Lanďákem, výstava Roye Lichtensteina v Centre Pompidou, do Prahy doputoval vlak Lustig

3. září 2013

Divadelní úterý – zvláštní stránka Lidových novin je dnes celá věnována Pavlu Landovskému, jemuž v září vyjde souborné vydání dramat.

Jana Machalická Landovského navštívila ve vesnici Kytín a čtenářům tak přibližuje, jak stojí v titulku, "Den s nenormalizovatelným Lanďákem".

Landovský například mluvil o první inscenaci své hry. Režisér Evald Schorm nastudoval v roce 1969 v Činoherním klubu Hodinového hoteliéra. Podle Landovského Schorm přesně pochopil, o co šlo. "Nikdy jsem nechtěl opakovat, co napsali jiní, chtěl jsem si to dělat podle svého," říká Landovský. Křest souborného vydání jeho her bude 15. září na festivalu Divadlo v Plzni a o týden později v pražském Činoherním klubu.

Lidové noviny informují o probíhajícím filmovém festivalu v Benátkách. V článku je řeč o čtyřech filmech. Nicolas Cage se jako ztroskotaný alkoholik představil ve filmu Joe, Judi Denchová se ve filmu Philomena vydává hledat syna, který jí byl odebrán. Filmem Parkland se režisér Peter Landesman vrací k vraždě J. F. Kennedyho a ve snímku Dítě Boží se tvůrci pokusili o vhled do údělu nekrofila. Celkově nabízí benátská přehlídka poměrně neutěšený pohled na svět. Končí 7. září.

"Vyprávění Indiánů o dobytí Mexika" – takový je podtitul knihy Miguela Léona-Portilly "Conquista pohledem poražených". Její recenzi přinášejí Lidové noviny a podle Michala Bystrova je tento pohled záslužný, ale i nesmírně vzrušující. "Mezoameričané považovali Španěle za bohy a dobové záznamy s děsivou obrazností líčí, jak se prvotní údiv a bázeň záhy proměnily v pocity hrůzy a zmaru," píše kritik.

Hospodářské noviny otiskují zprávu z Paříže. Virginia Vargolska píše o výstavě Roye Lichtensteina v Centre Pompidou. Pop-artový malíř používal charakteristický formálně neměnný jazyk, vyznačující se jen prudkými obrysy a tečkami. Výstava Une rétrospective dokazuje autorovu erudovanost a designérský talent, nejlépe však právě odhaluje specifičnost Lichtensteinovy tvorby – zmiňovanou techniku "Ben-Day dots".

Právo informuje o výstavě grafika a výtvarníka Roberta V. Nováka. V Západočeské galerii v Plzni je k vidění Novákovo dílo od prvních kreseb z 80. let, alfou a omegou jeho tvorby jsou pak úpravy knih, plakátů a pozvánek.

Pro tuto stranu Práva připravil Jaroslav Špulák také rozhovor s hudebnicí Pájou Táboříkovou. Bubenice skupin 5P Luboše Pospíšila a Schodiště přišla s vlastním projektem – PayaNoia – v němž skládá texty i hudbu a také zpívá a hraje na klavír.

Do Prahy také letos doputoval vlak Lustig. Na nádraží Praha-Bubny bude stát do 24. září, připraveny jsou různé kulturní programy. Až do 10. září každý večer bude uváděno divadelní představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou v nastudování Petra Kracíka. Zprávu otiskují Mladá fronta Dnes a Právo.

autor: Martin Luhan
Spustit audio