Základní praktická a speciální škola v Ostrově má nové zázemí pro handicapované děti

Nové učebny a další zázemí mají k dispozici děti, které navštěvují Základní školu praktickou a speciální v Ostrově na Karlovarsku. Zatím první patro tu nechal opravit Karlovarský kraj, který je zřizovatelem školy, a to za skoro dva miliony korun. Vedení školy dnes také obdrželo od soukromého sponzora 10 tabletů, které děti užijí jak k výuce, tak hrám.

Přestavba, která se uskutečnila během prázdnin, má nejenom usnadnit výuku a rehabilitaci vážněji handicapovaných žáků, ale, jak podotkla ředitelka školy Pavlína Zapletalová, umožní i přijetí více dětí.

„Jsou to učebny a herny pro děti se středně těžkým a s těžkým postižením a s kombinovanými vadami. Plus je tady nové sociální zařízení a zařízení pro imobilní žáky. Rozdíl je veliký a hlavně je to také zase příležitost získat další děti, které do naší školy nemohly docházet, protože to vybavení neodpovídalo. Po současných rekonstrukcích už můžeme rodičům nabídnout kvalitní zázemí a vzdělávání pro jejich děti,“ popsala Zapletalová.

V herní místnosti děti čeká kromě pohybové zábavy i relaxace. Je tady takzvaný míčkový bazén, herní koberec nebo trampolína. Pracovat tu s dětmi bude učitelka Ivana Harzerová.

„Zdravotní postižení žáků je velmi náročné a žáci se vydrží velmi krátkou dobu soustředit, a tak potřebují střídavé chvilky s prací a činností ve třídě a zároveň s činností, která je právě v této herně. Ve vzdělávacím programu, který je nový pro speciální základní školy, je specificky vyjmenovaná náplň zdravotní, rehabilitační, pohybové i obyčejné tělesné výchovy a právě k tomu budeme využívat jednak prostory tělocvičny a jednak prostory této herny, včetně vycházek venku,“ vysvětlila.

U školy vyroste i nové hřiště

Jak doplnil starosta Ostrova Pavel Čekan z ČSSD, na prostorách kolem školy, které patří městu, by už příští rok mělo stát i nové hřiště.

„Budou tam herní prvky, které si škola vybrala, aby to odpovídalo potřebám děti, které navštěvují tuto školu. Budou vyjadřovat nejenom takovou tu dětskost, ale zároveň mnemotechnické pomůcky, protože tuto školu navštěvují i postižené děti, tak aby to mělo vliv na jejich rozvoj,“ upřesnil starosta.

Základní školu praktickou a speciální momentálně navštěvuje 55 dětí s různými druhy handicapu, včetně jednoho částečně imobilního žáka.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio