Dny evropského dědictví budou letos zahájeny v Olomouci

4. září 2013

Národní zahájení Dnů evropského dědictví bude letos hostit Olomouc, která zvítězila v konkurenci dalších tří měst ucházejících se o pořadatelství startu tohoto významného svátku památek a historie.

O víkendu bude ve městě zpřístupněno na šest desítek církevních, vojenských i novodobých staveb. Na programu jsou také koncerty, divadelní představení a slavnostní otevření zrekonstruovaného Dolního náměstí.

Letošní motto dnů evropského dedictví je "Památky v novém světle", a tak bude světlo jakýmsi ústředním motivem letošních oslav.

Ty začnou už ve čtvrtek 5. září ve 20:30 hodin v osvíceném kostele svatého Mořice varhanním koncertem a v Bezručových sadech ve 21:00 hodin koncertem kapely Lanugo, což je nadžánrové seskupení hrající moderní pop, jazz a soul s jemnými doteky elektroniky. Koncert doplní světelná show.

V pátek pokračují oslavy Verdiho operou Nabucco přímo na Horním náměstí.

Oslavy vyvrcholí v sobotu. V centru města bude připraven celodenní program, který začne v 10:00 hodin slavnostním zahájením Dnů evropského dědictví. V pravé poledne se můžete těšit na Dětskou operu a poté na barokní pantomimu Harlekýnova dobrodružství. Od 16:00 hodin se představí Hudební institut.

V 18:00 hodin zahraje olomoucká kapela Nylon Jail a ve 20:00 hodin kapela Tatabojs, která Olomouc navštíví v rámci svého turné "25 let cyklace aneb tour domácí".

Dny evropského dědictví končí v neděli. Podrobný program naleznete ZDE.

autor: Český rozhlas Olomouc
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.