Nejtemnější období jihlavské psychiatrie? Druhá světová válka

5. září 2013

Týden duševního zdraví k podzimu v Jihlavě patří. I letos se za zdmi Psychiatrické nemocnice v Jihlavě bude držet. Letošní téma? 111 let psychiatrické péče v Jihlavě. Hosty Tamary Peckové byly dvě dámy. Ředitelka nemocnice MUDr. Zdeňka Drlíková a manažerka Divadla Na Kopečku Dana Holíková.

Je ředitelka Psychiatrické nemocnice Jihlava duševně zdravá? Tuhle otázku si moderátorka Tandemu Tamara Pecková na úvod neodpustila. „Jsme zdravé, jinak bychom tuhle profesi nemohly vykonávat. Ředitelé ve stresu nejsou, ve stresu jsou podřízení. Oni jsou ve stresu, že nemůžou prosadit věci, jak chtějí. Proto jsou ve stresu podřízení a ne ředitelé,“ směje se MUDr. Zdeňka Drlíková.

Zemský filiální ústav pro choromyslné v Jihlavě vznikl 24.5. 1902. Dobové záznamy ho popisovaly takto: ústav je určený pro neléčitelně duševně choré, chroniky obého pohlaví, klidné, nikoli nebezpečné společnosti.

MUDr. Zdeňka Drlíková popisuje začátky psychiatrické péče v Jihlavě takto: „Ve století 19. tady byla robotárna, to bylo nápravné zařízení pro chovance, to je budova, kterou vidíte když jedete po jihlavském mostě. Pak se to změnilo na ústav pro duševně choré.“

Největší rozkvět psychiatrie zaznamenala před 2.světovou válkou. 1934 – 1937 se rozhodlo, že se postaví několik nových pavilónů. Tehdejší ředitel doktor Metelka jezdil po ústavech nejen v Čechách, ale také do zahraničí, aby se inspiroval. Oslovil tehdejší špičku architektury. O návrhy se postaral prof.ing.arch. B. Fuchs, významný představitel evropského funkcionalismu.

Doba nejtemnější byla druhá světová válka. „Nemocnice byla zabrána německým vojskem a německou policií. Letos jsme v archivu objevili fotografie z této doby, ty otiskneme v almanachu, který ke 111. výročí vydáváme.“ Pacienti v té době byli propouštěni, někteří byli přesunuti do jiných psychiatrických léčeben a někteří skončili v koncentračních táborech.

Letos se dokonce jihlavskému badateli a historikovi Ladislavu Vilímkovi podařilo zmapovat osudy 33 židovských pacientů, kteří byli v psychiatrické léčebně na začátku války hospitalizováni. Někteří skončili v koncentračních táborech, jiní dokonce spáchali sebevraždu.

Letošní Týden duševního zdraví v areálu Psychiatrické nemocnice Jihlava začíná 8.září. A v pátek 13. září od půl desáté proběhne areálem běh – neběh, kdy nerozeznáte pacienty od zaměstnanců. Pokud použijeme termín z roku 1922: rozdíl mezi ošetřovatel a ošetřovanec.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio