Zelená vlna má skoro 40 let, ode dneška vysílá nepřetržitě!

5. září 2013

Jen málokterý řidič si umí představit svou cestu bez dopravního zpravodajství. V naší republice je přes 55 tisíc kilometrů silnic, po kterých se prohání tisíce aut a každá nehoda či omezení způsobuje větší či menší problémy. Ale právě proto je tady Zelená vlna Radiožurnálu, která ode dneška rozšiřuje své pravidelné vysílání i do nočních hodin. Aktuální dopravní servis tak řidičům nabízíme po celých 24 hodin.

„Takovéhle informace jsou myslím vždycky potřebné. Určitě, většinou si hned snažím najít jinou trasu, abych se vyhnula nějaký problémům. Když někam jedu, poslouchám Radiožurnál, protože když se něco stane, ihned to tam hlásíte, to je výhoda,“ pochvalují si řidiči naše dopravní vysílání, které teď přichází s další novinkou – čtyřiadvacetihodinovým aktuálním zpravodajstvím.

Čtěte také

„Myslíme si, že nám už déle chybí i noční Zelená vlna – tedy dopravní servis pro všechny řidiče, kteří jsou na silnicích. Tak jsme si řekli, že od září spustíme Zelenou vlnu non stop 24 hodin denně nejméně po půl hodině. Ve špičkách po čtvrt hodině, a pokud se na silnicích děje něco aktuálně opravdu těžkého, tak i v mimořádných relacích Zelené vlny,“ přibližuje vedoucí redakce Jan Říha současnost, která má ovšem hluboké kořeny v minulosti.

„Posloucháte Zelenou vlnu,“ ozvalo se poprvé 29. září 1974 na vlnách tehdejší stanice Hvězda. Zpočátku šlo o čtyřhodinový moderovaný blok, který měl řidiče kolem Prahy provázet během pátečních a nedělních špiček. A takhle na začátky vzpomíná jeden ze zakladatelů Leo Kustoš.

„Po vzoru vysílání v Bavorsku a Rakousku, přišla naše dopravní policie s požadavky na Československý rozhlas, zda by bylo možné nějakým způsobem informovat řidiče a také provádět určitou dopravní výchovu,“ popisuje Leo Kustoš.

Dopravní informace i v navigacích?

Postupně se dopravní vysílání rozšiřovalo, vznikl motoristy hodně oblíbený pořad Pozor, zákruta, který se tehdy vysílal z Bratislavy, a teprve až po revoluci získalo dopravní zpravodajství dnešní podobu, tedy pravidelné zhruba půlminutové informace o aktuálních dění na silnicích. V současné době Český rozhlas jako jediný nabízí funkci RSD-TMC, která dokáže veškeré aktuální dopravní informace přenést i do navigací. Redaktoři pracují s nejen s informacemi od policie, ale sledují dopravu na kamerách a mají přímé spojení s Národním dopravním informačním centrem v Ostravě. A právě odtud se bude Zelená vlna v noci vysílat.

Čtěte také

„Redaktor Zelené vlny bude v noci přímo v sále, kde jsou veliké obrazovky s kamerami na dálnicích, kde se sbíhají všechny dopravní informace ze všech krajů a dopravní informace na Radiožurnálu budeme mít tedy z první ruky celou noc,“ říká Jan Říha.

Dopravní zpravodajství by ale nebylo úplné, pokud bychom neměli informace přímo od řidičů a nejen od našich Zpravodajů Zelené vlny, kterých je bezmála devět tisíc. Naše bezplatná linka má číslo 800 12 20 12.

autor: evk
Spustit audio