Dana Drábová: Evropská komise chce diktovat státům, co mají dělat

Radioaktivita v jaderné elektrárně Fukušima stoupá. Zdá se, že otázka jaderné bezpečnosti je znovu aktuální. Například Evropská komise hledá způsob, jak využít energii z jádra s co nejmenším rizikem. Navrhovanou bruselskou směrnici však odmítají čeští senátoři. Varují, že provoz atomových zařízení pouze prodraží.

Nová evropská směrnice počítá s tím, že by Evropská komise do jednotlivých členských států vysílala mezinárodní týmy, které by měly každých šest let provádět zátěžové zkoušky jaderných elektráren.

Čtěte také

„Už současná směrnice o jaderné bezpečnosti ukládá všem členským státům pozvat takovouto mezinárodní misi každých 10 let,“ podotýká k tomu Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou. „Musíme se tedy ptát, co by nové zařízení přineslo kromě vyšší administrativní zátěže a vyšších nákladů.“

„Ambice Evropské komise totiž bohužel nespočívá jen ve zkrácení intervalu kontrol nebo v přidání dalších kontrolních misí. Ta spočívá zejména v tom, že Evropská komise má už řadu let chuť – bez toho, že by nesla odpovědnost za to, co se v jednotlivých státech děje – určovat, co mají členské státy dělat. Nemám-li však odpovědnost, nemám mít ani pravomoc určovat pravidla,“ říká Dana Drábová rezolutně.

Jsou české jaderné elektrárny opravdu jedinými v Evropě, které nemají zařízení na likvidaci těžkých havárií? I na to se Veronika Sedláčková Dany Drábové zeptala. A padly i další dotazy. Třeba: proč říká, že se svět novinových titulků a situace ve Fukušimě liší?

Záznam celého rozhovoru s Danou Drábovou si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: als , ves
Spustit audio