Cesaria Evora: Mae Carinhosa

6. září 2013

Jsou to necelé dva roky kdy zemřela zpěvačka, která z původně zcela neznámé hudby Kapverdských ostrovů udělala celosvětový trend. Cesaria Evora otevřela dveře do světa dalším generacím kapverdských umělců, a její posmrtné album Mae Carinhosa není žádnou kompilací obehraných hitů, ale sbírkou dosud nevydaných skladeb.

Své mládí prožila Cesaria Evora v kapverdském přístavu Mindelo, jehož panorama se příliš neliší od Neapole: nad rozlehlou zátokou se tyčí černá sopečná silueta, v tomto případě nikoli Vesuv, ale Monte Cara, hora připomínající lidský obličej, portugalsky „cara“.

Kapverdy byly původně portugalskou kolonií, a v Lisabonu jsou díky tomu početné kapverdské restauranty i kluby, v nichž můžete slyšet kapverdskou hudbu. Bylo to právě v jednom z těchto klubů, pojmenovaném podle zmíněné hory Monte Cara, kde se zpěvačka později uchytila – a kde ji ve věku 47 let objevil její krajan, producent a manažer Jose da Silva – který s ní pracoval až do její smrti. Album Mae Carinhosa sestavil z nikdy nevydaných nahrávek z vrcholných let její kariéry 1997–2005.

Posmrtné album Cesarie Evory vyšlo pod názvem, který je poklonou matce zpěvačky – producent Jose da Silva vzpomíná, že Evora o ní často mluvila, a používala při tom vždy označení Mãe Carinhosa, což v překladu znamená Něžně milující matka.

02517849.jpeg

K nesilnějším písním posledního alba Cesarie Evory patří skladba Essência d'Vida, Esence života, která po smrti zpěvačky získala hluboce symbolický význam. V překladu název znamená Esence života, a její text začíná slovy: „Pokud čekáš až se setkáme v nebi, a tady na zemi váháš, tak si radši pospěš, než bude pozdě.“

Výběr z obsahu CD:

Tchon de FrançaCaboverdeanos d'AngolaMae CarinhosaDor di SkradeEssencia d'VidaQuem Tem OdioEmigue Ingote

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Jose da Silva

Spustit audio