Jakub Koucký: Handicapovaní nejsou jen ti, kteří sedí doma u počítače nebo televize

9. září 2013

„Rveme se za všechny lidi s handicapem, kteří chtějí pracovat,“ tvrdí Jakub Koucký o projektu Srdcerváči. Pondělní host je důkazem toho, že i handicapem se dá prožít aktivní život, a tak se ve vysílání Hosta Radiožurnálu mluvilo o adrenalinových sportech nebo o slaňování z Paláce kultury. S Jakubem Kouckým si povídala moderátorka Lucie Výborná.

Podmínky handicapovaných se v Česku poměrně rychle mění, což potvrzuje také Jakub Koucký. „Ještě před 15 nebo 20 lety nebyli lidé zvyklí, že handicapovaný chce pracovat,“ vzpomíná s tím, že situace se díky různým projektům mění k lepšímu.

Mezi projekty, které pomáhají, se řadí také Srdcerváči. Na webové stránce projektu si můžete koupit neobvyklý zážitek, třeba návštěvu automobilky nebo prohlídku sklárny s Bořkem Šípkem. Vybrané peníze pak pomůžou při tvorbě pracovních míst pro handicapované. „Lidé pochopili, že handicapovaní můžou být přínosem, a i když mají problémy s rukama nebo nohama, nemají problémy s hlavou,“ míní.

Čtěte také

Jakub Koucký připomíná, že zaměstnávání handicapovaných nemusí být finančně náročné. „Je to individuální. Stačí mi bezbariérové prostředí, ale jsem člověk, který si dokáže poradit i s jedním schodem,“ popisuje a připomíná, že se už od mládí věnuje sportu. „A protože jsem na vozíčku od narození, popral jsem se s tím docela dobře,“ popisuje.

Jakub Koucký, handicapovaný podnikatel

Jak funguje jeho nezisková organizace Adrenalin bez bariér? Co by doporučil handicapovaným, kteří se bojí začít s prací? I to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Jakubem Kouckým a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio