Šafrán pravý a nepravý, masážní koberce z kamínků, infrazářiče

7. září 2013

Pokud máte rádi šafrán a chtěli byste ho pěstovat, měli byste znát, co se ze šafránů skutečně sklízí a jakými rostlinami se šafrán pravý nahrazuje. Čím jsou zajímavé pakobylky a strašilky?

Šafrán pravý a nepravý
Máte rádi šafrán a chtěli byste ho pěstovat? Šafrán má nejen svou historii, je navíc mnoho rostlinek, které se za šafrán zaměňují a ve skutečnosti se jedná o tzv. šafrán nepravý. O tom, co se ze šafránů skutečně sklízí a jakými rostlinami se šafrán pravý nahrazuje, mluvila Markéta Vejvodová s Jiřím Žlebčíkem z Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích.

Šafrán Heuffelův
0:00
/
0:00

Výroba masážního koberce z kamínků
Je pěkný na pohled a zároveň praktický. Řeč je o masážním koberečku vyrobeném z kamínků. Když se po něm projdeme, můžeme tak příjemně namasírovat své unavené nohy. Vytvořit takový kobereček napadlo výtvarnici Hannah Bartíkovou. Prozradila nám, jak si i my poměrně snadno můžeme takovou věc sami vyrobit. Reportáž natočil Jan Zítka.

Bolest nohou (ilustrační foto)

Infrazářiče
Letní sezení na terase nemusí končit s prázdninami. Grilování nebo posezení u kávy na terase či zahradě si můžete užívat až do podzimních měsíců – ovšem, pokud si pořídíte kvalitní infrazářič. Oteplí prostor kolem vás, a je proto výhodný především do venkovních prostor. Ale využít ho můžete i v interiérech. O tom, jaké jsou jeho výhody i co od něj můžete očekávat, mluvila Markéta Vejvodová s Davidem Polnarem ze společnosti Všeprohobby.cz.

Terasa s výhledem do zeleného
0:00
/
0:00

Chov strašilek a pakobylek
V péči našich chovatelů můžeme najít i hmyz, který pochází z tropických a subtropických oblastí. Mluvím o strašilkách a pakobylkách. Čím je zajímavé pozorování těchto živočichů také pro laiky, vysvětlila zooložka Romana Anděrová. Řekla nám také o tom, jaké zázemí a péči tento hmyz potřebuje. S Romanou Anděrovou v pražské ZOO natáčel Jan Zítka.

pakobylka indická
0:00
/
0:00

A co vás čeká v příštím díle?
I když léto končí, neznamená to, že musíte ukončit také vaše oblíbené grilování. Zahradní gril na plyn má mnoho výhod, o kterých vám povíme v příštím díle Hobby magazínu. Betty Kyselová má velmi rozsáhlou a zajímavou sbírku čajových přebalů. Proč propadla právě tomuto zmíněnému koníčku, pro vás zjišťoval kolega Jan Zítka. Prvním zvířecím mazlíčkem dětí bývají často hlodavci. Jak o morčata, křečky a potkany pečovat, se dozvíte od odbornice na zájmové chovy Lízy Švejdové.

Dobrá rada na závěr:
Čerstvou skvrnu od ovoce nebo ovocných šťáv rychle posypeme solí nebo vysajeme savým papírem. Pak ještě vypereme ve vodě s pracím práškem, teplejší než 60 °C.

Spustit audio