Elon Musk jde ve stopách Tonyho Starka z filmu Iron Man

9. září 2013

Filmy ze série Iron Man lze chápat jako sci-fi metaforu, inspirovanou činností skutečného technologického magnáta a inovátora Elona Muska. Elon Musk dokonce nedávno sám zpětně napodobil “rychlodesignérskou scénu” z filmu Iron man, když pomocí trojrozměrných gest rukou přímo a intuitivně upravoval virtuální model raketového motoru.

Elon Musk je hlavním majitelem a ředitelem firmy Tesla Motors, která vyrábí pokročilé elektromobily. V roce 2002 Musk také založil SpaceX, dnes asi nejúspěšnější soukromou firmu, která se zabývá kosmickými lety.
Hlavní hrdina filmů ze série Iron Man, průmyslník Tony Stark, využívá například k návrhu svého kovového exoskeletonu speciální interaktivní a intuitivní rozhraní, v němž plovoucí holografické 3D obrazy přímo a okamžitě reagují na jeho trojrozměrná gesta a pohyby rukou. Tak mohl ve filmu jako konstruktér velmi rychle navrhnout model stroje a hned ho odeslat k instantní výrobě.

Systém, který předvedl v reálu Elon Musk, sice vypadá mnohem skromněji, má jen tradiční dvojrozměrný displej, avšak přesto je neméně působivý. Sestává z interaktivního ovládacího rozhraní Leap Motion, řízeného také trojrozměrnými gesty rukou, dále z vývojářského konstrukčního prostředí firmy Siemens a 3D tiskárny, kde fyzicky vzniká výsledný produkt.

Elon Musk natočil video, na němž upravuje motor rakety pomocí ručních gest v prostoru, bez dotyku klávesnice, myši nebo displeje. Jako další variantu předvedl vylepšení tohoto tvůrčího procesu pomocí náhlavní přilby 3D virtuální reality (Oculus Rift). Nic z těchto komponent sice již dnes nepatří mezi mimořádné technologie, avšak zkombinováno dohromady toto vybavení představuje velký potenciál pro další vývoj.

Zdroje: Popular Science, Business Insider, Next Big Future, Leap Motion blog

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio