Kandidát na ústavního soudce Radovan Suchánek: V politických otázkách jsem ČSSD nikdy neradil

Kdo nahradí ústavní soudkyni Dagmar Lastoveckou, které končí mandát? Prezident Miloš Zeman navrhuje Radovana Suchánka, který působí na Právnické fakultě UK a pracuje také jako dlouhodobý poradce ČSSD. „Jsem především právník. Politikem jsem nikdy nebyl,“ tvrdí Radovan Suchánek, který byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu a moderátora Martina Veselovského.

„Nikdy jsem nebyl poslancem, senátorem nebo zastupitelem. Moje politická angažovanost spočívá v tom, že jsem řadovým členem strany,“ vysvětluje Radovan Suchánek s tím, že v ČSSD vykonává poradenskou práci pro poslance a senátory. „V politických otázkách jsem sociální demokracii nikdy neradil,“ dodává.

Čtěte také

Bude tedy Radovan Suchánek schopný odstřihnout se od sociální demokracie v případě, že se stane ústavním soudcem? „To souvisí s určitou integritou osobnosti, s etickými postoji,“ uvádí s tím, že i jiní soudci se dříve angažovali v politice.

Jak Radovan Suchánek jako právník reaguje na některé kroky prezidenta Miloše Zemana? A za jakých okolností by bylo možné zrušit zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi? I to se můžete dozvědět při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Radovanem Suchánkem si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autoři: mav , šše
Spustit audio