Recitál violoncellistky Alisy Weilersteinové na festivalu Dvořákova Praha

11. září 2013

V úterý 10. září začala Dvořákova Praha slavnostním zahajovacím koncertem, na kterém s Českou filharmonií vystoupila americká violoncellistka Alisa Weilersteinová.

Provedla Dvořákův violoncellový koncert a ve středu 11. září koncertuje v Praze ještě jednou na sólovém recitálu. Ten se koná v Pražské křižovatce a spoluúčinkuje na něm klavírista Ivo Kahánek.

Už před prázdninami vznikla nová nahrávka, která bude součástí Dvořákovského kompletu. Každý slavný violoncellista ctí nebo miluje Dvořákův koncert a Alisa Weilersteinová není výjimkou: "Na konci června jsme připravovali nahrávku tohoto Dvořákova koncertu, muselo to být hotové velmi rychle, ale známe se docela dobře, takže to byla fantastická spolupráce, kterou jsem si opravdu užila. Pan Bělohlávek působil velmi srdečně, a něco jsem se, myslím, naučila i od orchestru. Byla to zajímavá výměna myšlenek, a to jak verbálně, tak nonverbálně. Šlo to velmi hladce a s dobrým výsledkem. Dvořákův koncert jsem poprvé hrála, když mi bylo čtrnáct, a při každém návratu se v něm dá objevovat něco nového. Je to skladba epická a zároveň symfonická, plná fantazie a mistrovsky zkomponovaná. Doufám, že se k ní budu celý život vracet", říká violoncellistka.

Americká violoncellistka Alisa Weilersteinová vstoupila do širšího povědomí, když si ji Daniel Barenboim vybral pro koncert s Berlínskými filharmoniky. Provedli spolu Elgarův cellový koncert, který proslavila slavná violoncellistka Jacqueline du Pré, první manželka Daniela Barenboima.

"Jacqueline du Pré byla vždycky mojí oblíbenou violoncellistkou, znám všechny její nahrávky. Když mi bylo deset, byla to pro mě opravdová ikona. Elgarův koncert jsem studovala, když mi bylo dvanáct, a samozřejmě jsem si musela k té skladbě najít svůj vlastní vztah, protože se nedá kopírovat styl někoho jiného. Moje interpretace začínala úplně od počátku, když jsem o mnoho let později dostala tuto nabídku od Barenboima, mnohému jsem se od něj naučila. Je to velký hudební génius naší doby. Nic nebylo vykalkulované a překvapoval mě bohatsvím a šíří svých myšlenek. Byla to velmi vzrušující doba, když jsme společně koncert připravovali", dodává Alisa Weilersteinová.

Spustit audio