Hasiči odhalili v Bukovanech na Sokolovsku dva žháře

12. září 2013

Od začátku června letošního roku důkladně sledovali vyšetřovatelé požárů Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje požáry v okolí Bukovan na Sokolovsku. Měli totiž podezření, že je někdo zakládá úmyslně.

Důsledným šetřením všech požárů postupně vytipovali dva muže, které si pozvali na podání vysvětlení. U hasičů se pak tito dva muži doznali k založení deseti požárů. Oba muži přiznali založení deseti požárů. Vždy se jednalo o požár trávy, lesního porostu či odpadu. Podle hasičů tak škoda nevznikla.

Vyšetřovatelé se v průběhu léta důkladně zaměřili na všechny události v okolí Bukovan. Prováděli šetření na místě i v případech, které by jindy odložili jako dále nešetřené z důvodu nulové škody či minimálního rozsahu.

Oba dva muži doznali nejen úmyslné zakládání požárů, ale i to, že jeden druhému za žhářství platili. Vyšetřovatelé nyní rozhodují, zda toto jednání budou posuzovat jako přestupek, kdy by oběma mužům hrozila od hasičů pokuta až do výše 25 tisíc korun, nebo zda bude jejich jednání posouzeno jako trestný čin. V tom případě by další postup převzala policie.

Protože tři z deseti doznaných úmyslně založených požárů začaly hořet po 1. září letošního roku, tedy od platnosti nového nařízení o úhradách hasičům, hrozí oběma mužům navíc i to, že budou muset tyto tři výjezdy hasičů zaplatit.

Podle zákona pak hasičům náleží za každou započatou hodinu u výjezdu každé povolané jednotky paušální částka 5 600 korun. U všech tří uváděných požárů, kdy první z nich se stal hned 1. září, zasahovaly vždy dvě jednotky hasičů a pokaždé zvládly likvidaci do jedné hodiny.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio