Je třeba navýšit odvody za státní pojištěnce, myslí si ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát

Kde se skrývá černá díra českého zdravotnictví? A opravdu stojí české a moravské nemocnice před kolapsem? Ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu odpovídal na tyto otázky ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát.

„Ano, některé nemocnice jsou ve velmi vážné finanční situaci,“ připouští Martin Holcát s tím, že přesto neočekává zavírání nemocnic. „K tomu nedojde. Když vám dodavatel něco poskytne a vy mu dlužíte, musí s vámi jednat. Jde mu o peníze i o další dodávky,“ popisuje situaci dodavatelů zdravotnického materiálu, kterým nemocnice dluží.

Čtěte také

Krizový štáb ministerstva zdravotnictví požaduje, aby vláda rozhodla o odkupu nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Stihne to do předčasných voleb? Podle Martina Holcáta už ne. „Z legislativního hlediska jsme schopni to připravit, ale ne provést,“ míní a připomíná, že ani neví, o jak vysokou částku se jedná. „Hovoříme asi o pěti miliardách, ale i tuto sumu lze zpochybnit,“ uvažuje.

Za stěžejní považuje navýšení odvodů za státní pojištěnce. „Čtyři roky se s tím nehnulo,“ říká a připomíná, že mezi státními pojištěnci je asi 60 % obyvatel České republiky. „A tito obyvatelé předně čerpají zdravotní péči. Zatěžuje to státní rozpočet, nicméně jde o zdraví a zajištění akutní zdravotní péče,“ vysvětluje.

Proč se ekonomického stavu nemocnic dotkla zejména represivní vyhláška? Existuje nějaké opatření, které by hned vyřešilo složitou situaci nemocnic? A pomohla by bezúročná půjčka od státu? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovský ministra zdravotnictví v demisi Martina Holcáta.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Holcátem si kdykoliv můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.