Divadlo pro dospělé, knihy pro děti

17. září 2013

Pražské Studio Hrdinů vstoupilo do další sezony novou inscenací, která měla v polovině září premiéru také v brněnském Kabinetu múz. Má název Mileniny recepty a autorsky se na ní podílely Simona Petrů a Kamila Polívková, které přijdou do Čajovny v úterý 17. září. Druhá jmenovaná vytvořila i scénografii a představení režírovala. Účinkují Ivana Uhlířová, Naďa Kovářová a Tomáš Kadlec.

"Skutečné osudy Mileny Jesenské a Honzy Krejcarové se staly výchozím materiálem dialogu dvou žen, matky a dcery rekapitulující svůj život v kuchyni - centru domova a rodinného života, který ani jedna z nich v harmonické podobě nikdy nezažila," uvádí se na webech studiohrdinu.cz a kabinetmuz.cz. "Jejich příběhy jsou plné protikladů, stejně jako jejich charaktery. Neustálý pohyb mezi vznešeností a přízemností, krásou a ošklivostí, luxusem a nedostatkem, ideálem duchovní čistoty i nejnižšími pudy určuje hranice jejich existence na pomezí reality a vysněných představ."

02735987.jpeg

Snahou inscenátorů nebylo "dokumentovat životy Jesenské a Krejcarové. Už ve spojení těchto dvou reálných postav v jednom čase a prostoru je obsažena fabulace a osobní interpretace jako princip vyprávění. Z fragmentů vzpomínek a myšlenek skládáme vlastní obrazy intimního světa dvou žen, jejichž životy rámuje 'šílené' 20. století. Dobové prameny v inscenaci Mileniny recepty neslouží k rekonstrukci, vedou spíš k vytvoření určité emocionální stopy, která je v autentických dokumentech patrná a pojí se s vlastními myšlenkami a prožitky tvůrců."

02965430.jpeg

V druhé části pořadu vám představíme edici Albatrosu První čtení, která vznikla v roce 1973, a letos tedy slaví čtyřicet let své existence. Hosty Kateřiny Rathouské budou šéfredaktorka nakladatelství Karolína Medková a spisovatelky Ivona Březinová a Daniela Krolupperová. Promluví zejména o tématech vydávaných knih a jejich výtvarné stránce.

ČRo Vltava, 17. září od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio