Zahradničení bez rýče, zato s mulčem a žížalami

16. září 2013
Rada pro tento den

Záhony lze ošetřovat i bez rytí, ale tento alternativní způsob zahrádkaření má svá pravidla. Nehodí se příliš pro těžké půdy. Na podzim je nutné záhony zbavit plevelů. Snazší to bude na plochách, které od jara do podzimu ležely pod černou děrovanou fólií nebo tmavou netkanou textilií.

Záhony je vhodné ohradit prknem nebo řadou cihel či kamenů, aby z nich nevypadávala vrstva mulče, kterou budou posléze pokrývány.
Cestičky mezi záhony si rozvrhneme tak, aby nedocházelo k ušlapávání půdy mimo cesty. Také musí být dost široké pro průjezd kolečkem, na kterém budeme přivážet mulčovací materiál.

Co kompost?
Ano, pro zahradničení bez rytí je třeba mít k dispozici velké množství vyzrálého kompostu. Kdo zahradničí bez rytí, záhony na podzim nezryje, ale poklade přibližně 5 cm silnou vrstvou vyzrálého kompostu nebo hnoje. Žížaly se na svou oblíbenou krmi vrhnou a postupně ji zatahají do spodních vrstev půdy – zeminu tak provzdušní i obohatí o množství živin.

Mulčovací vrstva půdu chrání před vysycháním
Výkyvy teplot i před vyplavením žívin v lijácích. Pod mulčem se daří prospěšným půdním mikroorganismům. Na jaře lze na podzim nemulčovaný povrch rovnou osít. I semínka můžeme překrýt vrstvičkou vyzrálého, jemného kompostu. Vypletý záhon lze také zakrýt lepenkou nebo nepotištěným papírem. Ten pak důkladně namočíme a na něj vrstvíme kompost, posečenou trávu a podrcené listí, až bude peřinka vysoká přibližně 15 cm. Přes zimu zetlí a na jaře se dá oset či osázet. Na podzim je pak vhodné prohrábnout záhon vidlemi a vše lze zopakovat.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio