Lyžaři v Liberci symbolicky otevřeli olympijskou sezónu

16. září 2013

Novou olympijskou sezónu zahájili v pátek přímo v centru Liberce čeští běžci na lyžích. Druhého ročníku exhibičního sprintu dvojic na kolečkových lyžích SKI Street se zúčastnila kompletní česká špička. Akce byla součástí oslav 110 let Českého lyžařského svazu, a tak nechyběly ani legendy československého lyžování.

Z české reprezentace nechyběl na startu nikdo, a tak nebylo žádným překvapením, že absolutními vítězi týmového sprintu se stali specialisté Aleš Razým a Dušan Kožíšek.

„Čekal jsem nějakou habaďůru, protože je pátek třináctého. Už od rána se mi nedařilo, když mi spadnul telefon do vany, zabouchl jsem si dveře a začala mě bolet mandle. Tak jsem rád, že jsem to přežil ve zdraví a že jsme vyhráli,“ oddechl si v cíli známý showman Kožíšek, který ale tentokrát vynechal parádičky a vsadil raději na jistotu. „Ta trať byla dost úzká a problematická, takže se nedalo moc předjíždět a hrozily tam kolize. Do jedné jsem se připletl, naštěstí jsem to, na rozdíl od Aleše, přežil ve zdraví a přežil i materiál.“

Také Aleš Razým to nakonec přežil ve zdraví, na rozdíl od svého parťáka ale čelil několika překážkám. „V prvním kole jsem měl trochu problém. Když se šlo do předávky, ukopli mi bodáček a trochu jsem ztratil. Pak tam někteří starší distančáci dělali vítr, ale dvakrát se mi povedlo předat dobře, takže jsme z toho vytěžili a pak jsem jim naštěstí ujel.“

Narážka na distančáky, kteří komplikovali předávky, mířila především ke svátečnímu sprinterovi Lukáši Bauerovi. „Když to vezmu populačně, tak tam byli asi tři sprinteři a zbytek byli distančáci, takže spíš sprinteři dělali problémy,“ smála se v cíli česká jednička, která si závod zajela společně s Martinem Jakšem.

Podnik SKI Street ale nebyl jen o současných hvězdách. V exhibiční štafetě na koloběžkách se představily dětské lyžařské naděje společně s legendami, třeba Květou Jeriovou-Peckovou.

„Na koloběžce mě to vždycky docela bavilo a dokonce bych si ji chtěla koupit. Jinak myslím, že tahle exhibice je docela dobrý počin. Líbí se mi ta symbolika, takové to předávání štafety, pomyslného kolíku, takže jsem se ráda zapojila. Lyžařům bych přála, aby se jim v Soči dařilo a aby navázali na medaile z Vancouveru anebo třeba ze Sarajeva,“ zavzpomínala na olympiádu v roce 1984 členka tehdejší stříbrné štafety.

O víkendu běžci na lyžích pokračují letním mistrovstvím České republiky. V sobotu je čeká další závod na kolečkových lyžích, tentokrát v jabloneckých Břízkách a zítra celý šampionát vyvrcholí výběhem na Ještěd.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio