Středočeské školy lákají zájemce o studium technických oborů, pomůže jim dotace od kraje

17. září 2013

Více než 160 milionů korun získal Středočeský kraj od ministerstva školství na svůj projekt nazvaný "Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem". Peníze rozdělí mezi 22 středních škol, které je investují do různých projektů. Cíl je jasný - přilákat žáky k technickým oborům.

Stošedesátimilionová dotace výrazně převyšuje všechny ostatní, které kraj za poslední roky pro své školy získal. Dotace tohoto druhu bývají většinou jen několik milionů korun.

„Peníze budou použity na vybavení laboratoří, odborných učeben. Bude realizována spolupráce se zaměstnavateli, zapojení pracovníků z praxe do výuky. Budou realizovány stavební úpravy škol a další věci,“ říká mluvčí kraje Nicol Mertinová.

Mezi školami, které si peníze rozdělí, je třeba lesnická škola v Křivoklátě, kladenské sportovní gymnázium, zemědělská škola v Benešově a pak hlavně odborné a průmyslové školy.

Třeba jako ta v Rakovníku. Ta za téměř tři miliony korun do listopadu vybuduje interaktivní fyzikální laboratoř.

„Aby si žáci mohli všechno vyzkoušet. Co do množství a vybavení se jedná o laboratoř, která skutečně vybočuje z toho, co je ve školách obvyklé,“ říká ředitel školy Jan Jirátko a vyjmenovává, co všechno v laboratoři bude:

„Řada velice moderních prvků. Například zařízení pro 3D skenování a profesionální 3D tisk. Robotické modely, stavebnice různých moderních a netradičních forem energie, jako jsou třeba vodíkové články. A v neposlední řadě se žáci budou věnovat optice a elektronice.“

Propojení se základními školami

Hlavním cílem je podpořit zájem dětí o technické obory a propojit základní a střední školy. Pokračuje mluvčí kraje Nicole Mertinová:

„Každá střední škola bude spolupracovat s pěti základními školami. Po celé dva roky trvání projektu. To je určitě něco nového.“

Pět partnerských škol bude mít i rakovnická průmyslová škola, která má od letošního roku nový název Střední průmyslová škola Emila Kolbena Rakovník.

Je to rakovnická druhá a třetí základní škola, speciální školy v Rakovníku a základní školy z Lubné a Kolešovic.“

Žáci budou mít možnost laboratoř využívat v rámci výuky fyziky, ale dostanou také možnost zapojit se do kroužků průmyslové školy. Podle ředitele škola už zaznamenává nárůst počtu studentů, a to i proto, že dobře nacházejí uplatnění.

„Už ta situace v některých firmách začíná být kritická. Silné ročníky odcházejí do důchodu. A v technických a přírodních oborech není nikdo, kdo by je nahradil,“ říká Jirátko.

Podle něho je pro žáky nejlepší motivací to, aby je obor bavil. „Aby věděli, že technické obory už nejsou špinavou prací, jak se dříve říkalo. Ale že je to sofistikovaná činnost vyžadující odborníky a je velmi dobře honorována.“

Spustit audio