Zemřel Ray Dolby, průkopník kvalitního záznamu zvuku

17. září 2013

Minulý týden zemřel v San Franciscu ve věku 80 let Ray Dolby, zakladatel Dolby Laboratories. Jeho jméno si určitě pamatují jak návštěvníci kin, tak i audiofilové.

Po něm jsou totiž pojmenovány nejen progresivní systémy prostorového vícekanálového zvuku, určené pro filmy a jejich promítání, ale také pokročilý zvukový systém odstraňování šumu, který našel uplatnění i v běžných kazetách pro magnetofony a walkmany. I dnes jsou jeho vynálezy a patenty základem zvukové technologie.

Ray Dolby se narodil v roce 1933 v americkém státě Oregon. V 50. letech se jako konzultant podílel na vývoji prvních videorekordérů ve firmě Ampex. V roce 1961 absolvoval studium fyziky v Británii a zde také založil v roce 1965 svoji věhlasnou laboratoř. Nejdříve vyvinul systém potlačení šumu v rámci profesionálních nahrávek na magnetických páscích (pod názvem Dolby NR), V sedmdesátých letech pak vyvinul prostorový zvukový systém Dolby Stereo, který našel své uplatnění při analogovém ozvučení filmů. V 80. letech vešla do praxe masová verze podobného vícekanálového systému – Dolby Surround.

Dnes potkáváme ve světě počítačů, chytrých telefonů, digitálních multimédií a internetu jeho systém Dolby Digital, který je vlastně balíkem kodeků a filtrů. Nejnovějším počinem jeho laboratoří je filmový zvukový systém Dolby Atmos, uvolněný loni v dubnu, který umí obhospodařovat minimálně desítky nezávislých zvukových stop a vyrábět unikátní kanálový mix pro každý reproduktor zvlášť.

Zdroje: Gizmodo, BBC, CNN, New York Times, Wikipedia

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio