Jak mít krásné zelí? Dejte mu hodně slunné stanoviště

20. září 2013
Rada pro tento den

Zelí potřebuje slunné a otevřené stanoviště s propustnou zásaditou půdou, a to jak pro výsev, tak na záhonu, kam je přesadíme.

Když zelí vysadíme na záhon po luštěninách nebo po salátu, nemusíme je už hnojit mrvou ani kompostem, stačí jen při výsadbě přihnojit zeminu univerzálním hnojivem nebo rostlinným výluhem. Pokud s pěstováním zeleniny teprve začínáme a nemáme rozjetý osevní postup se střídáním tratí, zaryjeme v zimě do připravovaného zelného záhonu hnůj nebo kompost. Bez ohledu na hnojení rozhodíme na záhon po zrytí vápenec, pokud půda není sama o sobě dostatečně zásaditá. Pokud záhon nevápníme po rytí, povápníme jej těsně před výsadbou a vápno zahrneme do půdy hráběmi.

Jak správně vysévat?
Zelí obvykle předpěstujeme na výsevním záhonu nebo ve skleníku či v pařeništi a pak je vysadíme na konečné stanoviště. Červené zelí vyséváme začátkem září. Sazeničky necháme na výsevním záhonu celý podzim i zimu a za velmi mrazivého počasí je přikryjeme. Mladé sazenice přesadíme na konečné stanoviště v dubnu, a to ve sponu 60x60 cm. Po výsadbě rostlinky důkladně upěchujeme kolíkem nebo botou a pak je zalijeme. Pravidelně je okopáváme a v suchém počasí zaléváme.

Při sklizni zelí uřízneme od kořene, když má vyvinuté pevné hlávky. Kořeny vykopeme až po sklizení celého záhonu. Na kompostu by se rozkládaly dlouho, proto je před kompostováním nakrouháme. Pokud nebudeme záhon po zelí hned potřebovat, necháme několik kořenů v zemi, aby znovu obrostly křehkými zelenými listy, které můžeme zase zkonzumovat.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.